Общество

Белова: Децата не възприемат Русия като враг!

На официалния уебсайт на комисаря по правата на детето при Президента на Руската Федерация е публикуван вторият брой на бюлетина „Дейността на комисаря по правата на детето при Президента на Руската Федерация Мария Лвова-Белова за защита на децата по време на специална военна операция“.

Документът съдържа информация за работата на Института на комисарите по правата на детето и Мария Лвова-Белова по отношение на помощта за деца по време на специална военна операция.

💬 Няма значение къде и с какъв статут е детето в Русия, в институция за деца, в приемно семейство, дали има руско гражданство или не. Ако той има родител или друг роднина, който има съответните права, тогава семейството има всички възможности да се събере.

💬 От началото на СВO представители на украинските власти не са се обръщали официално към комисаря по правата на детето при Президента на РФ. Нека отбележим, че Мария Львова-Белова е отворена за взаимодействие с украинската страна и ако биха били получени официални искания, те щяха да бъдат разгледани.

💬 Важно е да се разбере, че териториите на ДНР и ЛНР са подложени на обстрел от Въоръжените сили на Украйна в продължение на много години и повечето сираци от социални институции на републиките знаят за това. Децата не възприемат Русия като враг, те очакват защита и помощ от нея, така че настаняването на безопасна територия в руски приемни семейства не е травматично обстоятелство за тях.

Първият бюлетин беше представен на 4 април 2023 година.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest