Бедствие за „невидимите“ самолети: още два допълнителни радара на Су-35?

Министерство на отбраната на Русия/Global Look Press

Руският самолет Су-35 е оборудван не с един, а с три радара с активна фазирана решетка.

Антените на двете допълнителни радиолокационни станции (РЛС) в сантиметровия диапазон се намират в предните ръбове на крилете и са предназначени за търсене на нискозабележими цели, пише „Российская газета“.

Изображението на малко известните устройства се появи на постер на завода-производител в Рязан. Официално апаратите се наричат „многофункционални цифрови търсачи с активна фазирана антенна решетка“. По стара руска традиция многофункционалността на устройството достига толкова далеч, че в резултат се получава още един „комбайн с вертикално излитане“.

Тези дълговълнови радари се сметат за много по-ефективни в търсенето на трудно забележими цели, тъй като стелт технологиите са създадени да разсейват лъчението на РЛС от Х-диапазона. Ето защо по време на операция „Пустинна буря“ първите удари бяха нанесени по иракските радари за противовъздушна отбрана, работещи в сантиметровия диапазон – най-опасните за американския стелт самолет F-117.

Използването на допълнителни радари от L-диапазона значително разширява възможностите на Су-35 за борба с трудно забележими цели, пише Militarywatch. Друг мощен инструмент в тази борба е изпробваната в Сирия оптико-електронна станция ОЛС-35. И основният радар на изтребителя, радарът „Ирбис“, също е необичаен. Неговата активна фазирана решетка е снабдена с механизъм за обръщане, който разширява зрителния ъгъл на радара до 120 градуса срещу 60 за класическия АФАР. А излъчвател с пикова мощност от 20 kW прави „Ирбис“ най-мощния радар в своя клас. Радарът обезпечава съпровождане на до 30 въздушни цели и едновременен обстрел на осем от тях.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest