Балтийският флот ще получи 6 нови ракетни кораба с ракети „Калибър“

Надводният компонент на Балтийския флот в бъдеще ще бъде попълнен със серия от 6 малки ракетни кораба по проект 22800, построени в предприятието „Пелла“, съобщават от „Российская газета“.

Четири от тях ще носят на борда си морската версия на комплекса „Панцир“. Това казва в интервю за „Красная звезда“ главнокомандващият на руския флот – адмирал Николай Евменов.

„Балтийските моряци днес решават сложни задачи, като взаимодействат ефективно със силите на всички флотове, включително и като част от състава на оперативната формация на руския флот в Средиземно море. Трябва да се отбележи специално, че корабният състав на Балтийския флот се намира на етап оборудване на кораби от нови поколения“, подчертава Николай Евменов. Според думите му първият малък ракетен кораб, оборудван с комплекса „Панцир“, е корабът „Одинцово“. На 30 юни стартират неговите държавни изпитания на полигоните на Балтийския флот. По-рано там той преминава своите заводски ходови изпитания.

Главнокомандващият на ВМС казва, че най-важната задача, поставена пред Балтийския флот днес, е осигуряването на изпитания на новите кораби. Морските изпитателни полигони на Балтийския флот тестват нови фрегати, корвети, противоминни кораби и дизелови електрически подводници, малки ракетни кораби, хидрографски кораби и лодки от нови поколения. Всички те постъпват от предприятията на военнопромишления комплекс като част от оборудването на ВМС.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest