Общество

Българската инициатива „Реките на София“ е сред лауреатите на Европейските награди за наследството 2022 г.

На специална церемония в емблематичната Държавна опера в Прага вчера вечерта бяха обявени победителите в състезанието за Европейските награди за наследство за 2022 г. / наградите Европа Ностра, най-високото отличие в Европа в тази област.

Сред петимата лауреати на Голямата награда за 2022 г. е и българската инициатива Реките на София – носител на Голямата награда за социално сближаване и благополучие. Чрез временни архитектурни намеси и културни и образователни събития, за първи път от 80 години изкуствените речни корита на София бяха превърнати в обществено достъпни пространства. Повишавайки видимостта на реките в София, тази инициатива спомогна за създаването на социално приобщаваща среда в града.

Мария Габриел, европейски комисар по иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта, заяви: „Наградата на ЕС за културно наследство отличава отделни личности и общности за тяхната изключителна ангажираност в опазването на нашето богато европейско наследство. Благодарение на техния неуморен труд, бъдещите поколения ще могат да се наслаждават на наследството и да се вдъхновяват от него. Всички носители на наградата са с отлични постижения и имам удоволствието да споделя с тях най-сърдечните си поздравления.“

Освен комисар Габриел, на церемонията по връчването присъстваха още Мартин Бакса,министър на културата на Чехия, която е ротационен  председател на Съвета на министрите на ЕС и изпълнителният президент на Европа Ностра Херман Парцингер. Церемонията беше кулминацията на Европейската среща на Върха за културното наследство 2022 в Прага от 25-27 септември и събра около 600 професионалисти, доброволци, любители и поддръжници от цяла Европа, включително голяма група млади хора. Победителите бяха избрани измежду тазгодишните 30 изключителни постижения в областта на наследството от 18 европейски държави.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest