Общество

Българите и Пушкин: 5 интересни факта

Александър Сергеевич Пушкин, толкова обичан и познат на всички, никога не омръзва, а всяка година се появява ново тълкувание на фактите от творчеството и биографията му.

  Подбрахме 5 интересни факта, свързващи името на Пушкин с България.

За срещата на Пушкин и българите свидетелства дъб

Ако не беше заточението, Пушкин нямаше да е Пушкин, защото там се развива и формира неговият литературен талант. Първото си заточение (1820-24) той прекарва в южната част на Русия, където е под командването на генерал Инзов, помага му да работи с имигрираните в Бесарабия. Това са българите, които по-късно стават известни като „бесарабски българи“. В град Болград, разположен в южната част на Одеската област (Украйна), дъбът, засаден от Пушкин, продължава да расте  – той е подарък за българите в чест на тяхното запознанство.

Пушкин пише за българите

Ако започнете да анализирате стихотворенията на Пушкин и обърнете внимание на историята на тяхното създаване, ще забележите, че всички те са една голяма биография на поета. Той пише не само за любовните си връзки, но и за срещите, които го впечатляват. Такава е и срещата с българите, иначе стихотворението „Кърджали“ нямаше да съществува.

Българите пишат за Пушкин

„Пушкин се прощава с морето“, 1877 г. от Иван Айвазовски, Иля Репин/Национален музей „Пушкин“

Едни от най-добрите автори на българската литература се вдъхновяват от Александър Пушкин. Творбите му са преведени от Петко Славейков, Любен Каравелов, Добри Войников, Алеко Константинов и др. „Българският Пушкин“ – Иван Вазов,  възприема руския поет не само като учител, но и като предмет на изображение – това се доказва от стихотворенията „Пушкин“ и „Стогодишнината на Пушкина“.

Синът на Пушкин се бие за България в Руско-турската война

Пушкин не доживява до „класическия“ период на разделение на руското общество на славянофили и западнофили, затова все още е трудно да се определи в коя посока биха се ориентирали неговите възгледи. Обаче синът му Александър Александрович Пушкин се оказва истински славянофил. Веднага след обявяването на Руско-турската война през 1877 г. той поема командването на Нарвските хусари и се отправя към Дунав – „Кавалерия, виж, пред теб е България, свещената славянска земя! Тук умират нашите сестри и братя! Те чакат нашата помощ!“ Благодарение на полка му, няколко града и села са освободени – имената им са гравирани вместо цифри на часовниците, които офицерите му подаряват по повод неговото пенсиониране.

 В България има 3 паметника на Пушкин

„Александър Пушкин“, Пьотр Кончаловски.РИА „Новости“

Първият паметник на Пушкин в България се появява през 1952 г. в Морската градина в Бургас и е създаден от художника Петко Задгорски. Размерът на паметника ни позволява да си представим как е изглеждал поетът приживе – не много висок.

За 200-годишнината на поета по инициатива на Фонда „Пушкин“ в София се изгражда вторият паметник на Пушкин – създателят му е Вячеслав Кликов. Миналата година бюст на поета се появи и в град Плиска – заедно с паметници на Достоевски и Есенин.  

автор: ЮЛИЯ АГЕЕВА

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest