Общество

Баланс между работа и личен живот? Мисия възможна

Да постигнете баланс между професионален и личен живот звучи като трудна задача. Но е напълно постижима. Докато начините за постигане на тази цел са много, в тази статия предлагаме пет от най-важните аспекта за успешно управление на професионалния и личен живот.

Помислете над вашите ценности и цели

Интроспекцията е ключов момент за постигане на всяка цел и това важи на 120%, когато става въпрос за трансформиране на нашите вътрешни процеси. Постигането на положителен баланс между професионален и личен живот е именно това-установяването на положителни вътрешни процеси, които ни позволяват да избираме нашите обстоятелства, вместо те да избират нас.

Това, което се иска от вас тук е да направите обзор на настоящия си живот и да помислите как искате да изглежда той в близко и далечно бъдеще. Можете да погледнете целите си и да помислите какво искате да постигнете през следващите 6 месеца, 1 година, 5 години и нататък. 

След като определите своите ценности и цели, можете да започнете да мислите как да ги постигнете. Това упражнение ще ви позволи да преминете към по-подреден живот. Такъв, който не ви отнема значително от енергията, когато се наложи да реагирате на непредвидени ситуации.

Управлявайте енергията си, а не само времето си

Обикновено хората са по-добри в това да управляват времето си, отколкото енергията си. Управлението на енергията ви означава да правите неща, когато се имате най-голям заряд. Ако сте най-продуктивни сутрин, тогава планирайте най-енергоемките си задачи за сутринта. Ако сте по-продуктивни през нощта, ако можете, ги оставете за тогава.

Говорейки за нощта, добрият сън е част от троицата лични навици, които видимо влияят върху нивата на енергия, здравето и цялостното ви благосъстояние. Изградете здравословна хигиена на съня, като лягате и се събуждате по едно и също време всеки ден и се уверете, че си давате шанс за качествен сън. Другите два аспекта са, разбира се, да се храните качествено и да спортувате редовно.

И докато сънят е от изключителна важност за умственото и физическо здраве, то за реална промяна се изискват и реални действия. “Новият ден няма магически да разкара проблемите”, споделя за PokerStars треньорът по умствена кондиция Джаред Тендлър. Но пък всяка нова сутрин ви дава нов шанс да поемете по стъпките, които ще ви доведат по-близо до балансиран живот.

Отделете време за нещата, които са важни за вас

Грижата за себе си е много важна. Тя си заслужава както в краткосрочен, така и в дългосрочен план и ще ви позволи да се насладите на по-здравословна връзка между професионалния и личния живот. Плюс това, грижейки се за себе си, ще станете по-умели в справянето с това което ви поднесе живота. Това е така, тъй като поглеждайки към себе си и собствените си нужди, ще достигнете до себеопознаване, което ще ви покаже какво трябва да добавите и какво да премахнете от живота си.

И не, това да се поставите на първо място не е егоистично. Когато осъзнаете собствената си важност, ще направите избори, които ще ви помогнат да израснете като личност. Това от своя страна ще ви направи по-добър човек за всички около вас. Печеливша ситуация както за вас, така и за близките ви.

Третирайте баланса между професионален и личен живот като маратон, а не като спринт

Да, упражненията понякога могат да бъдат под формата на спринт, ако това ви доставя радост, но не забравяйте, че постигането на балансиран живот не е спринт. Не е състезание. Това е пътуване, което като всички други, започва с една стъпка. И следваща, и следваща. Толкова сме свикнали да определяме крайни дестинации и определени във времето цели, че вероятно звучи твърде абстрактно идеята да се наслаждаваме на процеса по постигане на баланс между професионалния и личния живот. 

В такъв случай се съсредоточете върху всяко “дърво” вместо върху цялата “гора”. С други думи, гледайте на всяко едно решение, което трябва да вземете, като на постижение, вместо да се фокусирате върху постигането на нещо голямо и далечно. 

Всеки ден ще трябва да правите избори, свързани с вашето благосъстояние. Всеки избор, който правите, е това, което с времето ще ви доближи до желания баланс в живота. “Постигането на баланс между работата и личния живот е цикъл, а не [единично] постижение”, споделят в статия за Harvard Business Review изследователките Йоана Лупу и Майра Руиз-Кастро.

Намалете стреса, като се освободите от перфекционизма

Има огромна разлика между стремежа към добре свършената работа и стремежа към съвършенство. Последното може да ви парализира и да ви попречи да постигнете напредък в постигането на целите си. Перфекционизмът може да ви накара да почувствате провал дори когато сте успешни. Когато се стремите към добре свършена работа, знаете кога вашите усилия са достатъчно добри, така че да преминете към следващата задача.

Проблемът с перфекционизма е, че той създава омагьосан кръг. Дори ако магически постигнете съвършенство в нещо, това само ще ви постави по-висока летва. Накрая ще дойде момент, в който живеете за нереалистични цели, които ще ви изтощенят и ще отнемат енергията и вниманието ви от голямата цел-прогресът. Освен това съвършенството е илюзия.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest