Баку заяви, че един цивилен е загинал по време на ракетно нападение срещу Гянджа

Азербайджанското външно министерство твърди, че са ранени четирима души

Азербайджанското външно министерство обяви смъртта на един и раняването на четирима цивилни в резултат на обстрела на град Ганджа в западната част на страната.

„В резултат на ракетен удар от арменската страна по втория по големина град на Азербайджан, Гянджа, разположен на 60 км от границата с Армения, един беше убит, а четирима цивилни бяха ранени.Градът е претърпял много щети „, гласи съобщение, публикувано на страницата на азербайджанското външно министерство в Twitter в неделя.

На свой ред Министерството на извънредните ситуации на Азербайджан обяви спасяването на двама цивилни в Гянджа, които се оказаха под развалините на къща, унищожена в резултат на обстрела.

Ситуацията в Нагорни Карабах ескалира на 27 септември и има битки по линията на контакт. В Азербайджан и Армения беше въведено военно положение и беше обявено мобилизиране. Страните съобщават за убити и ранени, включително сред цивилното население.

Баку и Ереван оспорват собствеността върху Нагорни Карабах от февруари 1988 г., когато регионът обяви отделянето си от Азербайджанската ССР. По време на въоръжения конфликт 1992-1994 г. Азербайджан загуби контрол над Нагорни Карабах и седем съседни региона. От 1992 г. се водят преговори за мирно уреждане на конфликта в рамките на Минската група на ОССЕ, оглавявана от тримата съпредседатели – Русия, САЩ и Франция.

Pin It on Pinterest