Общество

Бъдещето на бронята: как ще се променят руските танкове

В Русия има научноизследователски и производствен потенциал за създаване на основен боен танк (ОБТ) от ново поколение.

Той ще се отличава от съществуващите модели с повишена живучест за сметка на средствата за ПВО и защита на горната полусфера, както и управление с помощта на гласови команди.

Съответните варианти бяха обявени на научнопрактическата конференция в Казанското висше танково командно училище. Основни говорители бяха началникът на училището генерал-майор Кирил Кулаков и генералният директор – главният конструктор на Уралското конструкторско бюро по транспортно машиностроене Андрей Терликов, съобщава „Красная звезда“.

Предполага се, че екипажът на бъдещия ОБТ, както и при Т-14 „Армата“, ще се състои от трима души, като всички те трябва да бъдат взаимозаменяеми. Управлението на всички оръжия ще може да се води както от работното място на стрелец-оператора, така и от това на командира на танка. Танкът също трябва да бъде интегриран в перспективна автоматизирана система за управление на тактическо звено (АСУ ТЗ). В основен режим интерфейсът трябва да се управлява гласово, пише „Российская газета“.

Базово условие е откриването и унищожаването на цели на разстояние над 5 км. Основното въоръжение на танка остава оръдието. То ще трябва да обезпечава използването на беоприпаси с повишена мощност, както и на боеприпаси, базирани на нови физически принципи.

За определяне облика на перспективния комплекс „оръдие-изстрел“ са проведени редица научноизследователски работи, базирани около това, че за да се обезпечи бронепробиваемостта на разработваните подкалибрени снаряди, е нужна повишена енергоемкост на новото оръдие.

Освен това в състава на оръжейния комплекс на танка, според специалисти, е нужна дистанционно управляема зенитна картечна установка. А и за първи път в руското танкостроене се разглежда въпросът за създаването на комплекс за защита на горната полусфера. Отбелязва се, че сега комплексите за активна защита се изпитват не само на най-съвременните руски танкове, но и на по-стари модели като T-72, които са в процес на модернизация.

Що се отнася до двигателите, то тяхната мощност трябва да е не по-малка от 1500 к.с. (сега от руските танкове такъв е само този на „Армата“), при това силовата установка трябва да е многогоривна. Като вариант се обсъжда също и преходът от трансмисия с бордова скоростна кутия към хидромеханична трансмисия със серво усилвател на съединителя за задните скорости и хидрообемна предавка за механизмите за завиване. Перспективите са монтиране на система за автоматична смяна на скоростите и дублирана система за управление на движението на танка от мястото на командира.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest