Азербайджан публикува разговори между „воюващи на страната на арменците наемници”

Специалните служби на Азербайджан публикуваха аудиозапис на, както твърдят в Баку, засечени разговори на „чуждестранни наемници, които воюват на страната на Армения” във въоръжения конфликт в Нагорни Карабах. За това се съобщава в Haqqin.az.

Службата за държавна сигурност на Азербайджан съобщи, че е засякла разговори в радиоефира между наемници от Работническата партия на Кюрдистан, докарани в Карабах от Сирия и Ирак. В публикуваните аудиозаписи предполагаемите наемници казват, че чужденци пристигат в
арменския град Варденис от Сюлемания в Ирак. Споменават, че на страната на Азербайджан не воюват турци и съжаляват за решението, което са взели. „Напразно дойдохме. Положението е зле. Има много загуби. Съжалявам, че дойдох”, – казва единият от участниците в разговора.

Боевете в Нагорни Карабах избухнаха на 27 септември. Армения и Азербайджан се обвиняват взаимно в използването на чуждестранни наемници и терористи във въоръжения конфликт. През 1991 година Нагорни Карабах, по-голямата част от населението на който бяха арменци, обяви за независимостта си от Азербайджан. Баку се опита със сила да върне региона и започна война. През 1994 година Азербайджан, Армения и непризнатата Нагорнокарабахска република с посредничеството на Русия подписаха протокол за примирие. Периодично се подновяват военните действия.

Pin It on Pinterest