Общество

„АвтоВАЗ“ анонсира началото на производството на LADA e-Largus

Прототипът на електрическия автомобил LADA e-Largus беше презентиран в Ижевск.

Опитното производство трябва да бъде пуснато в края на 2023 г., съобщават от пресслужбата на „АвтоВАЗ“.

LADA e-Largus ще се произвежда както в пасажерска версия, така и като търговски фургон. Делът на частите от руски доставчици ще бъде минимум 50%.

Шефът на „АвтоВАЗ“ Максим Соколов обяви старта на производството на „истински руския електромобил“, като подчерта, че само такива проекти с висока степен на локализация на производството трябва да получават държавна подкрепа, пише Бизнес Online.

„LADA e-Largus е най-локализираният руски електромобил, за разлика от всички представени в последно време проекти на други руски производители, които се занимават с крупновъзлово сглобяване на чуждестранни модели, – заяви Соколов. – <…> Планираме да пуснем в Ижевск опитно-промишлена партида e-Largus още през 2023 година“.

Прототипите на електромобили e-Largus започнаха цикъла от пътни и лабораторни изпитания. На моделите се поставя синхронен електромотор на постоянни магнити с мощност от 110 кВт. Литиево-йонните батерии са разположени в двигателния отсек и зоната, където преди имаше бензинен резервоар, което позволява да се понижи центърът на тежестта с цел по-голяма стабилност на колата.

Запасът на хода на електрическия автомобил ще е не по-малко от 400 км само с водач и 100 кг полезен товар. Настройките на двигателя подсигуряват максимална скорост от 145 км/ч.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest