Общество

Авториетно жури определи наградите в четвъртия София хартиен арт фест

Вчера вечерта авторитетно жури в състав: Тодор Тодоров, скулптор, президент на фондация „Аматерас”, доц. Борис Данаилов – изкуствовед и настоящ шеф на кабинета на министъра на културата и изкуствоведът и дългогодишен директор на Националната галерия за чуждестранно изкуство Ирина Мутафчиева – определи наградите в годишния международен конкурс на Аматерас.

Журито реши кой ще получи Голямата награда /Гран При на конкурса, Втората награда, която се връчва за иновация в хартиеното изкуство, както и наградата за български автор. И тримата отличени артисти ще имат възможност за самостоятелни изложби, а носителят на голямата награда може да избира между представяне на експозиция с произведенията му или финансов стимул. Победителите ще станат ясни на откриването на фестивала на 10 юни от 18:00 часа във фоайе „Запад” в НДК.

За четвърти пореден път СОФИЯ ХАРТИЕН АРТ ФЕСТ гостува на Националния дворец на културата. По време на събитието ще бъдат представени две хартиени експозиции. Посетителите ще могат да разгледат „АМАТЕРАС годишна изложба за хартиено изкуство, в която са включени 60 автори от 23 държави и самостоятелната изложба на Красимира Дренска „ОРНАМЕНТИ”- с фокус към рециклиране на отпадъчни хартиени продукти.

Голямата част от творците са членове на Световната асоциация на авторите, работещи с хартия (IAPMA), която е традиционен партньор на фондация „Аматерас“.

Публиката ще може да разгледа изложбите до 30 юни 2021 г., всеки ден от 11:00 до 19:00 часа. Двете локации са НДК – фоайе „Запад“ и Мраморно фоайе, а входът за посетителите за експозициите е Вход А4 /откъм бул. „Витоша”/.

Важен акцент в програмата е състезанието за юноши JAPAN BOWL, което ще се проведе за 3-ти пореден път на 12 юни в Мраморното фоайе на НДК. Инициативата е под патронажа на Посолство на Япония и представя японския език и култура.

Събитията от СОФИЯ ХАРТИЕН АРТ ФЕСТ са част от инициативите по повод 40 години от създаването на НДК.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest