Общество

Автомобилите на Сталин – на какво се вози съветският лидер

Бронираната лимузина е любимата на Сталин и се смята за най-защитения автомобил в света.

Когато говорим за служебните автомобили на Йосиф Сталин, те са, с една дума, разкошни. През годините на управлението си той се е возил на поне пет ВИП автомобила.

Vauxhall

SSPL/Getty Images

Първият служебен автомобил на Сталин идва непосредствено след революцията от 1917 г., когато е сформирано болшевишкото правителство. Сталин заема поста народен комисар по въпросите на националностите и се сдобива с луксозен Vauxhall от 1914 година. Автомобилът е докаран от Англия и е предназначен за майката на император Николай II, Мария Фьодоровна.

Сталин оценява луксозната каросерия на британския автомобил, но ниската му скорост е очевиден недостатък.

Packard Twin Six

Legion Media

По време на Гражданската война Сталин се влюбва в американската автомобилна индустрия, като кара Packard Twin Six. Впечатляващата по размери машина развива максимална скорост от 130 км/ч – ключов фактор за любителя на бързото шофиране другаря Сталин. Той иска подобен автомобил, което е лесно: подобни коли вече са популярни сред партийния елит.

„Сталин обичаше да обикаля по пътищата край Москва с 12-цилиндровия си „Пакард“ със свален покрив“, спомня си Степан Гил, началник на гаража на Народния комисариат и личен шофьор на Ленин.

Rolls-Royce 40/50 Silver Ghost

Г. Петров/МАММ/МДФ/Russia in photo

Когато съветската номенклатура решава да се вози на идентични автомобили, за целта е избран Rolls-Royce 40/50 Silver Ghost. Между 1922 и 1925 г. 73 от тези автомобили са внесени в Съветския съюз от Англия. Немският писател Адолф Хофмайстер отбелязва в спомените си: „Никога не съм виждал такова струпване на автомобили Rolls-Royce, както една вечер на брега на Москва. Никога не съм разбирал защо автомобилите Rolls-Royce се озоваха в сърцето на Внешторг и попаднаха в СССР…“.

Вероятно защото са били надеждни, просторни автомобили с отлични характеристики. Silver Ghost е използван, наред с други, от Сталин.

Packard Twelve

Сталин и Молотов край Болшой театър, 1929 г.

Сталин и Молотов край Болшой театър, 1929 г.Аркадий Шайхет/МАММ/МДФ/russiainphoto.ru

През 1935 г., знаейки за страстта на Сталин към Packard, президентът на САЩ Франклин Рузвелт прави на съветския лидер подарък – бяла бронирана лимузина Packard Twelve. По онова време това е най-усъвършенстваният модел по отношение на техническите спецификации. Максималната скорост на автомобила е 130 км/ч, а теглото му е внушителните 6 тона (само всяка врата е тежи по 350 кг). Само един екземпляр е произведен с бронирана защита. И Сталин го получава.

Сталин харесва подаръка. Той периодично го кара, дори когато целият политически елит преминава на местни автомобили. Направена е само една промяна – Packard е пребоядисан в правителствено черно.

ЗИС-115

1934

1934Hulton Archive/Getty Images

Но при цялата си любов към американските и британските автомобили Сталин решава да замени правителствения автопарк от вносни коли с отечествени такива: чуждестранните автомобили хвърлят сянка върху престижа на работническо-селската държава.

И все пак съветските вип-автомобили се произвеждат сходни с американските.

Първоначално в завода в Ленинград е направен опит за създаване на еквивалент на Buick Model 80, но той не е пуснат в серийно производство. Следващият експеримент е по-успешен: московският ЗИС-101 заимства много от Packard. Този автомобил е използван от висшето ръководство на партията. Но ЗИС-101 все още не може да достигне нивото на автомобила на Сталин.ЗИС 110, СССР, 1946

ЗИС 110, СССР, 1946KEYSTONE-FRANCE/Gamma-Rapho/Getty Images

ЗИС-110, съветската версия на Packard Custom Super Eight, му подхождаше много повече. В края на 1940-те години е създадена бронираната му версия с индекс 115, която става официален автомобил на Сталин.

Основата му представлява бронирана капсула. Състои се от единична броня, облицована отвън с панели на каросерията.ЗИС-115 се смята за най-защитения автомобил в света и за секретен продукт. Произведена е в едва 65 екземпляра.

източник: RUSSIA BEYOND

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest