Общество

Архимандрит Никанор: Краищенското Светогорие трябва да влезе в плана за възстановяване и устойчивост

Архимандрит Никанор, игумен на Църногорският манастир, в „Беновска пита“ във facebook.com/iliana.benovska и в youtube.com/Беновска пита-Радио К2 и  по Радио К2 на 93.9MHz на 10-ти юли 2021 г., заяви позиции по следните теми:

Как да запазим духа си, живеейки в реалния живот?

     „Хайде да поговорим малко за ценности, как да живее човек така, че хем да може да запази духа си, хем да е в реалния живот?“, попита Илиана Беновска. Архимандрит Никанор отговори, че всеки човек трябва да се замисли за изборите, които всеки ден прави, но през призмата на вечността и в контекста на цялото. „Много пъти, уж стремейки се към велики цели, не виждаме, че причиняваме страдание и това не е добре за нас!“, добави той.

    Водещата пусна в ефир молитвата ѝ за България:

Господи, дай ми сили да опазя живота и душите на близките си. 

Дай ми твърдост да застана като щит пред тях. 

Дай ми мощ да не плени злото моето знаме. 

Дай ми вятър да го развея. 

Дай ми слънце в косите да забия знамето смело в Нова Земя, която ЩЕ създадем. 

Дай ми здрава ръка да изтрия сълзите си, за да разпрегна конете и да запретна ръкави. 

Дай ми ум и мъдрост да създам верните нови закони. 

Дай ми орлов поглед да видя от хълма белия път пред нас. 

Дай ми характер да засея тучни ливади, да открия бистри реки. 

Дай ми самоотверженост да удържа слънцето на синьото небе. 

Дай ми горд профил ,за да отбранявам за близките си тази Нова Земя – свят с дълъг и мирен живот.

Дай ми безстрашие, Господи, да бъдем нейните първи обитатели и да родим нов ГОРД народ.

Няма да кажа „амин“, защото вярвам, че всичко предстои.

     След като го изгледаха клипа  Беновска попита своя гост: „В моя коментар преди малко аз помолих хората да се помолим заедно с моята молитва. Коя е пък вашата молитва в този ден или изобщо в живота?“. Архимандрит Никанор отговори: „Много интересно звучи, но „амин“ се казва, защото означава „да бъде“. Моята единствена молитва е „Господи Исусе Христе, помилуй ме грешния!“. Това е молитвата на православния монах, тя обаче се отнася за всички! Нейното действие е толкова по-силно, колкото правим себе си близки до Бога и годни да общуване с него. Това става най-вече чрез смирението, а то се ражда чрез скърби! Когато човек понесе хули, обиди, но не обвинява другите за това, това му дава смирение, а то ни прави близки до Бога и тази молитва отива при Бога!“.

Какво го е накарало да стане монах?

   „Смирение ли, насищане от живота ли, желание да погледнеш в друг свят ли, да се превъплътиш те накара от Христо да станеш Никанор? Светският Христо с икономическо образование, с кариера?“, попита Беновска. Архимандрит Никанор отговори, че това е дълбок стремеж да намери своето „аз“, но не това, което се появава като плод на любовта между родителите му и съответно издънка на адамовия род, а желанието да намери себе си такъв, какъвто Бог е предназначил да бъдем. „Тази борба между себе си, какъвто бих искал да се видя и себе си какъвто съм бил, това духовно предизвикателство ме накара да тръгна по пътя на монашеството, защото това е път, в който по-удобно, по-концентрирано човек може да намери себе си и да бъде полезен на останалите. Вярвам, че повече съм принесъл на хората като калугер, отколкото ако бих имал семейство и бизнес!“, заяви архимандрит Никанор.

    Водещата отправи към госта си въпроси от книгата на Лариса Парфентиева. Първият от тях е: „Много се страхувам, че ще ми се наложи да се разплащам за …?“. Архимандрит Никанор отговори: „За греховете, които върша!“. Водещата отвърна: „Какви грехове, нали вече си праведен?“. Събеседникът ѝ отговори, че не е праведен, а монашеството е чин на покаянието, но всичко зависи от нашето старание.

Песента „Денят“, чийто клип е заснет в Гигинския манастир.

    „На много хора съм говорила за Гигинския манастир, когато идват казват, че това е божествено място, какво вложи ти в него?“, попита водещата Илиана Беновска. Архимандрит Никанор отговори, че когато е стъпил на мястото си е помислил същото. Защо обаче това е така, не може да каже. Той продължи, че вече 18 години е в манастира. Водещата пусна в ефир клипа на песента „Денят“, заснет в Гигинския манастир. Песента е направена от екипа на „Беновска пита“ заедно с Косьо Марков и Александър Петров. Беновска обясни: „В твоята обител ние разказахме историята на двама мъже творци, на едно момиче и едно момче, които търсейки опора се намериха там точно и намериха опората помежду си и в себе си!“.

Не се ли превръща в днешно време религията в мода?

    След като изслушаха песента водещата се обърна към госта си: „Благодаря ви, Ваше Високопреподобие, че поработихме заедно, защото завършваме със следва продължение. Какво е продължението, ти каза, че религията не намира достойно място в живота ни, ние я позагубихме в един период от 45 години, сега се мъчим да я възродим, но има известна доза лицемерие. Всички политици взеха да се кръстят, да стоят с едни свещи, да свеждат очи смирено. Като че ли отидохме на другия полюс, по-рано беше забранена религията, сега стана мода?“. Архимандрит Никанор отговори: „Религията трябва да присъства в нашия живот както подправката в яденето. Тя трябва да дава аромат на нашия живот! Религията в днешно време просто трябва да ни помогне да си подредим живота, да си нагласим правилно приоритетите и да запълни сърцето с това, което вечно не достига. Тя няма място да ни диктува, религията няма място да сочи с пръст в днешно време!“.

     Водещата зададе един от въпросите в стрийминга, който гласи: „Вярно ли е, че наркобосове се събират всеки месец в Църногорския и Ботевградския манастир?“. Архимандрит Никанор отговори: „Това са глупави въпроси и тези хора нямат място в манастирите!“. Водещата попита не могат ли и те да получат просветление и прошка. Гостът ѝ отговори, че могат и продължи: „Всеки знае в Перник кой е Люси турчина, беше страшен злодей. Аз съм го наблюдавал като идваше и помагаше в манастира, той престана да злодейства! В края на живота си опита да живее почтено, дори сам стана жертва на непочтено отношение!“.

Дарението на Цветан Василев за Църногорския манастир.

    „Как ще коментираш, че пък един банкер, Цветан Василев, беше изографисан?“, попита Беновска. Архимандрит Никанор отговори, че това не е станало по негово желание, освен това не е бил изографисан като икона. Василев е дал голяма сума собствени пари за манастира и по православен канон може да бъде изобразен като ктитор, на едно малко медальонче в трапезарията, както и в храма на мястото на ктитора. За жалост това се е изтълкувало злободневно. „Не съм очаквал такава реакция, не знам кой какъв е и не ме интересува, защото много неща се говорят, трябва да пазим ума си да не бъдем вкарани в някаква умствена кошарка!“, заяви архимандрит Никанор.

Липсата на ток в манастира.

     „Вече имате път, но какво правим с тока ви? Нека кажа на всички зрители и слушатели, че Гигинският манастир няма ток, той произвежда ток от соларни панели! Аз съм помолила лично банкера и собственик на кабелния завод в Бургас Гювен, човек от друга религия, да помогне с кабел. Докъде стигна проекта с ЧЕЗ?“, попита Беновска. Архимандрит Никанор отговори, че преди него друг друговерец, Нихат Кабил е помогнал много при началните работи по изграждането на манастира. Той добави: „Ние никога не сме се отличавали с религиозно тесногръдие, не отхвърляме никого. Вярваме в Бога, вярваме православно, че това е единствената спасителна религия, но който човек има друга вяра и религия, уважаваме като образ Божи!“.

     Архимандрит Никанор заяви, че прокарването на ток все още предстои и силно се надява в плана за възстановяване и устойчивост да влезе и Краищенското Светогорие. Той продължи: „Ние имахме късмет с един човек, който утре ще трябва да гласуват за него, че осъзна и ни подаде ръка, но това трябва да бъде тип държавна политика, не трябва да бъде благодарение на това, че някой се е сетил!“.

    „А доколко имаше държавна политика в изграждането на манастира под ваша юрисдикция „Свети Пантелеймон“?“, попита водещата Илиана Беновска. Архимандрит Никанор отговори, че това е станало без държавна помощ. Работило се е от 2013 до 2020 г.

Съборът край Гигинския манастир от 2-ри май.

   Архимандрит Никанор обясни, че по време на комунизма на 1-ви май са били манифестациите, а на 2-ри май са били свободни да се веселят и по инерция са намерили пътя до манастира. Така се ражда събора на 2-ри май, в който няма нищо църковно, защото това всъщност е свободният ден след 1-ви май. През последните години той се трансформира в празник на Граово. Водещата обясни, че съборът е бил рекламиран и по „Радио К2“ и пусна в ефир кадри от тазгодишния събор, който е трети поред.

   Архимандрит Никанор разказа, че се организира и фермерски базар, манастирът не е във винопроизводителен район, но  предлага вина от района на „Света Гора“. Водещата добави, че в манастира може и да се пренощува. Събеседникът ѝ разясни, че това не е точно хотелска част, защото традицията е да е безплатно, иначе има касички, в който поклонниците могат да оставят колкото преценят. „Освен това на камбанарията се вее българският флаг!“, добави Беновска. Архимандрит Никанор отговори, че не трябва да противопоставяме изкуствено държава и църква, клир и миряни. Всички сме едно и трябва да си помагаме. Той заяви: „Трябва да се научим да си помагаме, трябва да се научим да мразим омразата, трябва да се научим да обичаме!“.

Подаръците.

  Архимандрит Никанор подари на водещата книгата „Почувствай, че Господ е до теб“ с посвещението „За духовна утеха!“. Така завърши разговорът между архимандрит Никанор и Илиана Беновска в „Беновска пита“ във facebook.com/iliana.benovska и в youtube.com/Беновска пита-Радио К2 и  по Радио К2 на 93.9MHz на 10-ти юли 2021 г.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest