Общество

Арабски страни се интересуват от руските ваксини срещу коронавирус

В момента с много арабски страни се водят преговори за използване на руските ваксини срещу коронавирус благодарение на това, че отговарят на халал стандарта, съобщи първият зам.-председател на Духовното управление на мюсюлманите Рушан Абясов.

„Към този момент се води активен диалог с държавните ведомства на много ислямски страни по света за използването на руските ваксини на срещу COVID-19 на техните територии, като същественият в тази ситуация импулс за развитие на този диалог дойде от едно теологично становище – фетвата на нашия Съвет на улемите за каноническа допустимост, тоест халал стандарт на руските ваксини, и по-конкретно на ‘Спутник V'“, каза Абясов за ТАСС на сесията „Медицина в условията на COVID -19“ на международната икономическа среща на върха „Русия – ислямският свят: KazanSummit 2021“.

Това теологично становище предостави на мюсюлманите в Русия и зад граница допълнителен аргумент за ваксинация. По думите на Абясов към това мнение се придържа ръководството на Управлението по храните и лекарствата на най-голямата мюсюлманска държава в света, Индонезия.

По-рано главният нещатен микробиолог на министерството на здравеопазването професор Роман Козлов заяви за в. „Взгляд“, че повечето учени не използват свински компоненти при създаването на ваксини. Затова може да се говори и за халал стандарт на препаратите. Той направи този коментар по повод на съобщения, че ваксината срещу коронавирус „Спутник V“ ще бъде проверена за съответствие с изискванията на исляма.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest