Общество

Арабите и израелският режим обмислят регионални сили за следвоенния период в Газа

Ливанският ежедневник цитира египетски източник, който казва, че арабските държави са поставили условие за участието си в управлението на ивицата Газа чрез създаване на съвместни сили (известни като мироопазващи сили) към създаването на международна рамка за пълно изтегляне на израелските окупационни сили от Газа.

Египетският източник каза, че Кайро смята това предложение за изпълнимо след изпълнението на обявените стъпки от Съединените щати и Израел, добавяйки, че Вашингтон се готви да обяви публично този план, който смята, че ще получи международна подкрепа.

Според източника планът на САЩ се състои от формирането на международни сили, които да управляват ивицата Газа, докато не бъде формирана палестинска институция, способна да управлява обсадената зона и окупирания Западен бряг; Белият дом обаче няма да обяви това предложение, докато не получи предварително одобрение от египетски и катарски посредници.

Два източника казаха на американския новинарски уебсайт Axios, че висши генерали от САЩ, израелския режим, Бахрейн, Обединените арабски емирства, Саудитска Арабия, Йордания и Египет са провели разговори в столицата на Бахрейн Манама.

Срещата се проведе в ситуация, в която няколко различни палестински групи и хора подчертаха, че управлението на Ивицата Газа и преминаването й е вътрешен проблем и никоя чужда страна няма право да се намесва в това отношение.

Различни палестински групи също издадоха съвместно изявление, в което обявиха, че няма да приемат каквато и да е форма на попечителство над ГКПП Рафа от никоя страна, тъй като го смятат за форма на окупация.

източник: irna.ir

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest