Антоанета Христова: Ако ИТН съставят правителство, то ще бъде в подкрепа на Радев

Стойчо Стойчев: Дано редовното правителство не привнесе от служебното сляпото противопоставяне на базата на внушения

проф. Антоанета Христова – политически психолог и доц. Стойчо Стойчев – политолог, в „Беновска пита във facebook.com/iliana.benovska и в youtube.com/Беновска пита-Радио К2 и  по Радио К2 на 93.9MHz на 31-ви юли 2021 г., заявиха позиции по следните теми:

Номинацията на Пламен Николов за премиер и бъдещите ходове на ИТН.

   „Подарявам Ви виртуално едни плавници, защото новият министър-председател продава плавници! Но хайде отвъд метафората, какво очаквате от Пламен Николов и евентуално съставения кабинет?“, попита водещата Беновска. антоанета Христова заяви, че Пламен Николов трябва да създаде убедителното впечатление, че има сериозни процеси, в които се цели създаването на правителство. На база наблюдаваното отвън трудно може да се каже дали хората от ИТН искат да съставят правителство, или не. Христова заяви: „Аз съм в голямо двоумение дали изобщо ще има правителство и индикатор за това дали ще има правителство е отношението на ИТН към президентските избори, към Радев, дали те са конструкция, която е създадена, за да подкрепи Радев. В този смисъл, ако има правителство, съм почти сигурна, че ще бъде в подкрепа на Радев. Ако няма правителство, тогава новината е, че играят в някаква среда за разчистването на политическото пространство от различни олигарси. За мен е интересно това, което става в последните дни, защото ако досега главният прокурор водеше войната срещу Божков, срещу Баневи, Бобокови, то в момента стартира много интересна атака срещу Прокопиев, което означава, че е някакво продължение на разчистване на олигархичното присъствие в нашия политически живот!“.

     Стойчо Стойчев заяви, че не знае какво може да се очаква от Николов, освен това, което сам той е заявил, а то е, че ще бъде диалогичен, няма да води битки. От една страна това е добре и отговаря на профила на заявката да се търси коалиционен кабинет, който да примирява конфликт на интереси. Лошото е, че това е същият профил като Николай Василев, но по-малко известен, което в български контекст явно е плюс, защото е нов човек. От гледна точка на международните пазари и инвеститори по-скоро е минус, защото неизвестността плаши. Стойчев добави: „Отзаз обаче има много пластове на зависимости, на различни стратегии и тактики, които могат да дадат допълнително съдържание. Ако разсъждаваме в тази логика може да се окаже, че се намираме в нов епизод на „Игра на тронове“, в който освен двама големи противника вече има много повече играчи с най-различни стратегии, които понякога се сблъскват по чуден и изненадващ начин! Вървим към мултиполярен свят, в който различни центрове ще се борят за надмощие с помощта на различни институции, медиите включително от което шоуто само ще спечели. За гражданите не знам дали ще спечелят или загубят!“. Той добави, че държавата не се управлява като фирма или борд на холдинг, нещата са много по-сложни. Пламен Николов обаче може да научи бързо тези неща в движение.

Действията на традиционните партии.

   „Хайде да надградим, проф. Христова, Вие споменахте, че президентът Радев е пилонът, около който в момента се върти ИТН, олигарси и т.н., но какво ще правят традиционните партии и политици като Борисов и Корнелия Нинова? Тези партии зарязаха ли достойнството си, отиват сега и целуват плавника на ИТН?“, попита Беновска. Антоанета Христова отговори, че най-тъжна е ролята на БСП, защото те сякаш са извън времето и пространството, изобщо не мислят за собствения си образ. При тях съществува единствено тактикака оцеляване на Корнелия Нинова като председател на партията. От това БСП задължително ще загуби. Тя продължи, че устойчиво правителство има, когато управлява една партия, а не коалиция. Всички обаче казват, че единствената възможна форма на управление в момента е коалиционната. ИТН обаче показват, че искат да поемат отговорността сами, въпреки това, че съществуването на тяхното правителство можеше да е кратко. Тоест те влекат една принципно правилна теза, от която ние лесно сме се били отказали в името да отразяваме повече реалността, отколкото целта. А целта би трябвало да бъде окрупняване на лявото и дясното и превръщането им в единен субект. Христова продължи: „Така ИТН започнаха постепенно да увличат около своята орбита малки планетки, които се появиха в политическото пространство. Това са ИСБНИ и ДБ, които биха могли да се завихрят около ИТН и постепенно да изчезнат, като по този ИТН се засилят още повече. Моято убеденост е, че те имаха тази цел, отказвайки се на 4-ти април, не толкова ГЕРБ да намалят процентите си, колкото да намалят влиянието на тези две по-малки партии и те много категорично да надскочат влиянието им в политическата среда. Христо Иванов се усети, че е в ролята на „глупавото канарче“, което в един момент може да изчезне в една перспектива, завихряйки се около ИТН. А БСП мисли единствено как да оцелее, поради което всяка формула за участие в управление е удовлетворителна, стига това да допринесе за кратко продължение на живота на лидера. Затова при БСП няма стратегия. Това е самоубийствена стратегия, защото БСП губи профил и позицониране! Голямата стратегия е разчистване на дребното, въпросът е кой е планирано да остане!“.

      Стойчо Стойчев заяви, че ГЕРБ и БСП са различни играчи. БСП се числи към новото управляващо мнозинство. По-важно е дали ДПС ще продължи да се пакетира с ГЕРБ в един блок, или ще има една ясна опозиция в лицето на ГЕРБ, която ще атакува по всички линии правителството и отделно ДПС, което ще подкрепя някои политики. Разбира се тази подкрепа ще има цена, която е подкрепа на други политики. Това сме го виждали в последните години, когато да речем се е търсела подкрепа за приемане на бюджета. От друга страна, ако има консолидация между ГЕРБ и ДПС и синхрон на действията, това ще ни постави в съвсем друга среда. Този вариант обаче е по-малко вероятен, защото в момента всички взаимно се обвиняват във взаимодействие с ДПС. Вероятно сатанизирането на ДПС ще продължи и в следващите години. „В този смисъл задачите пред ГЕРБ ще бъдат да атакува правителството, да го обвинява във връзки с ДПС и да поддържа една среда на непримиримост с всички позиции на ДПС, за да демонстрира своята различност. Напълно съм съгласен, че политиката на БСП в момента цели единствено запазване на поста на Корнелия Нинова!“, категоричен бе Стойчев. Относно ДБ той заяви, че тя представлява един по-различен тип протестност, затова по-скоро би очаквал преливане на хора от ИТН към ДБ, а не обратното, защото те поддържат по-ясно линията на опозиционност, смяна на модела и по-твърди тези към въпроси, като смяна на главния прокурор. Стойчев изрази очакване ДБ скоро да смекчат тона към главния прокурор и съдебната реформа да стане за тях по-периферен проблем. Само тежестта на административните процеси е достатъчна да убие всякакви такива позиви към силно реформаторство.

Работата на служебното правителство.

    „Не мога да отмина темата за служебното правителство в най-малко два аспекта. То сега вероятно ще приключи мандата си, но може и да захрани следващия редовен кабинет. Но преди да чуем вашата оценка, нека да чуем и видим един кратък откъс от участието на Асен Василев в „Беновска пита“!“, продължи Беновска и пусна откъс от интервюто ѝ с Асен Василев от 3-юли 2021 г.:

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Илиана Беновска: Делян Добрев засичали ли сте го в Хасково?

Асен Василев: Да, той беше една година по-малък от мен, пак в английска паралелка.

Илиана Беновска: Но нямате някакви създадени предварителни отношения, приятелски?

Асен Василев: Познаваме се, пяхме в училищния хор заедно. Той беше много голям, 60 човека, всеки десети ученик беше в училищния хор.

Илиана Беновска: Можете ли нещо да запеете?

Асен Василев: В момента ли?

Илиана Беновска: Да, нещо простичко.

Асен Василев: „Хубава си моя горо“!

Илиана Беновска: Поздравления! Дано с песен продължите пътя си в политиката. Прави ми впечатление, че проявявате индиферентност сякаш към политиката. Имате ли политически пристрастия? За вашия колега и приятел Кирил Петков излезе, че е бил симпатизант на ДБ!

Асен Василев: Да, аз никога не съм членувал в политическа партия и нямам и намерение да членувам в политическа партия!

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

   Беновска продължи: „Видяхте, че в политиката освен продавачи на плавници имаме и певци, както и харвардски възпитаници! Каква е вашата прогноза за живота на тези кадри, които Румен Радев избра и въведе не само във властта, но волю-неволю в политиката?“. Стойчо Стойчев отговори, че някои вероятно ще получат покани, но едва ли тези, които са се дискутирали, защото срещу тях вече се оформя линия на сблъсък между партиите, които ще консолидират предполагаемо следващо управляемо мнозинство. Той продължи: „Дали това е удар директно срещу Прокопиев, или някакъв вид персонална обида заради станалия публичен отказ от приемане на постове – всичко е възможно. Аз по-скоро се надявам в редовния кабинет да не бъдат привнесени скандалните неща от служебния кабинет, евентуално някакво продължение на Бойко Рашков и водената от него политика на противопоставяне на база внушения, сляпата война с прокуратурата на базата на персонално нехаресване на хора в нея. Ако тези неща бъдат привнесени, това ще означава, че ИТН са се нагърбили да изнасят и битките на президента Радев, което би било едно тежко наследство, което ще спъне всякакви опити за правене на нещо хубаво оттук нататък!“.

     Антоанета Христова категорично заяви, че служебното правителство е неуспешно. Няма нито едно смислено действие към политиките, за които то би трябвало да има отговорност и да реализира за периода, в който е на линия. Направен е изключителен пиар за големите успехи на служебния кабинет, особено през медиите на Прокопиев, в сферата на икономиката, финансите и здравеопазването. Всичко това обаче звучи изключително напомпано. По време на служебното правителство не се е говорело за нито една ефективна стъпка, която да не е срещу някой. Антоанета Христова разказа, че е слушала финансовия министър как се е справил с течовете в ББР. Тази тема обаче е толкова голяма, че много малко хора могат да я разкажат обективно. Тя включва различни етапи от съществуването на банката, защо е била създадена, колко е била активна, защо е станала силна и привлекателна в момента. Всички тези неизговорени теми в публичното пространство не са получили отговор. „Затова темите какви течове са спрени не получават достатъчен обществен отзвук, освен през манипулативни публични говорители!“, категорична бе тя.

   Антоанета Христова заяви, че ИТН вече имат ясен стил на поведение и той предполага да си заявят вече свои хора, които по никакъв начин не са свързани с някоя от политическите партии. Например доскоро се е спрягало името на Петър Илиев като техен кандидат за премиер, но след настроенията срещу него кандидатурата му е била сменена за няколко часа. Христова продължи: „Това е индикатор, че полулизмът, стремежът да се харесат, да запазят своя профил, ще бъде стил на управление, ако се сформира правителство. На ако се сформира правителство, това означава, че ИТН работи в контекста на Радев. Ако не се сформира правителство, па макар и да е случайно, на ИТН, БСП и ИСБНИ не им достигат 7 гласа и ако те не дойдат от ДБ или ДПС, това означава, че има много сериозен марш срещу сегашната структура на политическите партии в България и се цели много сериозно преструктуриране и окрупняване на политическото пространство!“.

Какво да очакваме до президентските избори?

    „За финал характеризирайте времето, което сега привидно изглежда, че е доста, но всъщност не е толкова, до ноември до президентските избори, какви ще бъдат тези месеци?“, попита Беновска. Стойчо Стойчев отговори: „Ще бъдат цветни!“. Антоанета Христова каза: „Всеки ден ще бъдем изненадани. Принципът на живеене на Слави Трифонов и компания е на ръба на съспенса, на изненадата. Така че ще имаме съспенс и изненади през ден, септември ще ни очаква вече може би с по-ясна перспектива за вида избори, които ще се случат през ноември!“. Така завърши разговорът между Антоанета Христова и Илиана Беновска в „Беновска пита“ във facebook.com/iliana.benovska и в youtube.com/Беновска пита-Радио К2 и  по Радио К2 на 93.9MHz на 31-ви юли 2021 г.

Pin It on Pinterest