Общество

„Анна Каренина“ от Лев Толстой: кратко резюме

Да знаеш сюжета и смисъла на най-романтичната и драматична история след „Ромео и Жулиета“ е важно, за да се правиш на образован човек.

МНОГО КРАТКО РЕЗЮМЕ (И СПОЙЛЕР!)

кадри от филма филма

кадри от филма филма „Анна Каренина“Legion Media

„Всички щастливи семейства си приличат; всяко нещастно семейство е нещастно по своему“. С тази култова фраза започва романа си Лев Толстой. Читателят първо се запознава не с главната героиня, а с брат ѝ Стива. Той изневерява на жена си, тя разбира и в някога щастливото им семейство с пет деца настъпва пълен хаос.

Всъщност, Анна Каренина тръгва от Санкт Петербург за Москва, за да помогне на съпрузите да се сдобрят – и успява. С помощта на съветите на Анна съпругата на Стива му прощава, сякаш нищо не е станало.

На жп гарата Анна среща Алексей Вронски – красив млад офицер.

кадри от филма филма

кадри от филма филма „Анна Каренина“Legion Media

След като я вижда, той не може да спре да мисли за нея… Анна вече не обича мъжа си (който е много по-възрастен), тя е отегчена от социалния живот и дори 8-годишният ѝ син не ѝ носи радост. Така, Анна се заинтригува от Вронски.

Любовната афера се развихря с такава страст, че всички във висшето общество ги разпознават и съдят. Съпругът на Анна също я моли да се държи по-скромно… След първата нощ, която Каренина и Вронски прекарват заедно, тя се чувства като престъпник и осъзнава, че от този момент нататък са свързани завинаги.

кадри от филма филма

кадри от филма филма „Анна Каренина“Legion Media

Вронски предлага на Анна да напусне мъжа си и да се омъжи за него. Но г-н Каренин не ѝ дава развод – той я „наказва“, като се изнася и ѝ отнема сина.

Вронски също е в трудна ситуация. Ако излиза открито с Анна, той трябва да напусне службата си, а тя му харесва. Харесва си и живота (както и женското внимание, което получава). Накрая, Анна ражда дете от офицера и го принуждава да напусне службата си. Тя вече е в истерия, уморена от всички лъжи, от осъдителното поведение на обществото, от проблемите с мъжа си, и е нещастна.

кадри от филма филма

кадри от филма филма „Анна Каренина“Legion Media

Вронски е изтощен от истериите ѝ и непрестанното ѝ мрънкане. Накрая, Анна се хвърля под влака. Вронски се опитва да се справи със ситуацията и става доброволец във войната, а г-н Каренин поема грижите за детето им.

Какъв е смисълът на романа?

Толстой е известен като защитник на моралните ценности, а прелюбодейството е най-големият грях в неговата координатна система. В по-късните си романи и нехудожествени творби той непрекъснато засяга тази тема и твърди, че това е един от най-големите проблеми в обществото като цяло.

кадри от филма филма

кадри от филма филма „Анна Каренина“Legion Media

Критиците са убедени, че Толстой „наказва“ Анна, като я убива. Той я съди, задето е изоставила сина си заради любовта си, че е предпочела страстта пред семейните ценности. В същото време, съпругът ѝ, г-н Каренин, който първоначално не е приятен герой, се оказва най-моралният човек.

Друга важна сюжетна линия, противоположна на тази на Каренина, е посветена на Константин Левин (който се смята за алтер егото на Толстой). Той е верен мъж, който намира щастие в грижата за имението си и земята си и дори коси тревата рамо до рамо със селяните (истински епизод от биографията на Толстой). Той се влюбва в младата Кити, която в началото е тайно влюбена във Вронски. Но искреността на Левин изглежда е по-важна. И те най-накрая се женят и са щастливи (за разлика от токсичната връзка между Каренина и Вронски).

кадри от филма филма

кадри от филма филма „Анна Каренина“Legion Media

Романът, пълен със сложни емоции и чувства, даващи повод за дълбок интерпретации, е една от най-популярните руски книги, повлияли на много автори и адаптирани за киното в десетки филми по цял свят.

автор: АЛЕКСАНДРА ГУЗЕВА

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest