Анкара: С-400 ще подобрят и отбранителните способности на НАТО

Сдобиването на Турция с руските системи за противовъздушна отбрана (ПВО) С-400 няма да намали, но ще засили отбранителните способности на НАТО, каза Исмаил Сафи, член на Съвета за сигурност и външна политика на администрацията на президента на Турция.

„Турция трябва да закупи от Русия системата за ПВО С-400 – това не намалява, а по-скоро укрепва отбранителните способности на НАТО. Но ние правим това не за НАТО, а за да подобрим собствените си системи за ПВО“, каза той, цитиран от РИА „Новости“.

По-рано високопоставен представител на администрацията на САЩ заяви, че лидерите на НАТО на срещата на върха в Лондон ще повторят пред турския президент Реджеп Тайип Ердоган, че използването на С-400 е несъвместимо със статута на член на Алианса.

По-рано беше съобщено, че Турция започва да тества работата на радарите на системите за ПВО С-400, придобити от Руската федерация, като за целта ще се използват изтребители F-16 и други самолети. Американският държавен секретар Майк Помпео заяви, че началото на тестовете е тревожно за САЩ, но Вашингтон продължава да обсъжда този въпрос с Анкара.

Ердоган отбеляза, че опитите за уреждане на разногласията по този въпрос със САЩ ще продължат до април 2020 година.

Доставките на най-новите руски системи за ПВО С-400, които предизвикаха криза в отношенията между Турция и САЩ, започнаха в средата на юли. Според Ердоган C-400 ще бъде напълно въведена в действие през април 2020 година. Вашингтон поиска отказ от сделката и придобиване американски системи Patriot, заплашвайки да забави или дори да отмени продажбата на най-новите изтребители F-35 в Турция, както и да наложи санкции в съответствие с CAATSA („Закон за противодействие на противниците на Америка чрез санкции“). Анкара отказа да прави отстъпки.

Срещата на лидерите на НАТО ще се проведе в Лондон на 3-4 декември.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest