Общество

Американските затворници много харесват произведенията на Достоевски

Творчеството на Фьодор Достоевски, особено романът „Престъпление и наказание“, е доста популярно сред американските затворници.

Това разказа за РИА „Новости“ американският изследовател на творчеството на писателя и доцент във Вирджинския университет Андрю Кауфман.

Той отбеляза, че понякога посещава затвори за по-млади извършители със своите студенти. На срещите те обсъждат творчеството на писателя. „Тъй като младите хора, с които работя – са на по 20 години, те са в затвора. Извършили са престъпления. Някои са извършили и убийства. Така че Разколников – това са те“, заяви Кауфман, цитиран от „Лента“.

По думите на изследователя затворниците в САЩ разбират, че Разколников извършва престъплението не за пари, а защото това е неговият начин да почувства властта си в този свят. Като пример той дава историята на осъден, извършил въоръжен грабеж.

Кауфман добавя, че сега Достоевски е особено разбираем за американския читател, а ценностната му система предизвиква реакции. „В САЩ обществото от дълго време се основава на ценностите на успеха и материализма – да имаш нещо значително, да си значителен. И мисля, че когато хората четат Достоевски, това им дава друга ценностна система, много различна от основната ситема там, в САЩ. И мисля, че тя предизвиква реакция в тях. Тя показва, че има друг начин да се живее животът. Това е преоценка на ценностите“, поясни той.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest