Общество

Американските военни анализатори се впечатлиха от съветските оръдия ЗУ-23

Журналистът от изданието The National Interest Калеб Ларсън посвети статия на съветската зенитка ЗУ-23.

„ЗУ-23 е „Цар Пушка“. Зенитната 23-мм установка е разработена в края на 1950-те години в Съветския съюз за борба с нисколетящи самолети. Но тя може да се използва и срещу пехотни, небронирани или леко бронирани цели“, пише авторът, цитиран от „Российская газета“.

Установката тежи 950 кг. Въпреки голямото си тегло, ЗУ-23 е изненадващо „пъргава“. Тя се привежда в бойно положение за по-малко от една минута.

И двете цеви стрелят с мощни 23х15-мм снаряди, но бързо се загряват при продължителен огън. Общата скорост на стрелба е леко намалена поради факта, че ще е необходимо време за подмяна на цевите.

Установката ЗУ-23 се отличава във войната в Афганистан и добре се приспособява към стръмния планински релеф на страната. Коалиционните сили в Афганистан използват това предимство в началото на 2000-те години.

Днес ЗУ-23 е популярна като оръдие, което се инсталира на автомобили. С нея се оборудват пикапи и камиони. Ефективно служи и в конфликти, където е важна скоростта на придвиджване, както и когато страните не могат да си позволят танкове или бронетранспортьори.

В заключение авторът отбелязва, че с развитието на авиацията ролята на ЗУ-23 като зенитно оръжие намалява –  вече има по-съвременни оръжия. Независимо от това, установката ще бъде търсена дълго време в различни локални конфликти.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest