Американски снайперист сравнява AK-74 и M4

В САЩ са принудени да признаят превъзходството на автомата АК-74 над М4.

Нещо повече, изборът в полза на съветското оръжие се прави от бойците на американските спецподразделения..

Американският снайперист Брандън Тайлър Уеб от „Морските котки“ в публикация, изготвена за SOFREP, подробно обяснява кое е основното преимущество на AK-74 пред американските му конкуренти, пише „Российская газета“.

„Това проклето нещо продължава да стреля дори след солена вода и пясък“, се казва в материала. Офицерът от спецназа отбелязва, че автоматът сякаш се насдмива над всякакви опити да го извадиш от строя и пита: „Това ли е всичко, което можете?“

„M4 се задръства всеки път, когато в него попадне пясък. Трябваше да използваме специални водоустойчиви пакети, за да обезпечим VIP ескорт за прехвърляне на оръжието от крайбрежната зона до сушата“, отбелязва Брандън Тайлър Уеб, сравнявайки M4 с AK-74.

Той изразява недоумение, че американското министерство на отбраната не е обезпечило разработката на по-ефективни оръжия за замяна на „работния кон“ М-14. Експертът смята, че това може да е свързано с държавна бюрокрация, кариеризъм и проблеми в договорните процедури. Брандън Тайлър Уеб подчертава, че военните са направили няколко стъпки назад в еволюцията на оръжията.

„АК-74 няма да спечели снайперското състезание, но му се доверявам като оръжие за бойни действия в радиус от 200 м или по-малко. За мен той издържа изпитанията на Апокалипсиса“, отбелязва американският спеназовец. Той добавя още, че ако трябва да избира между M4 или AK-74, няма да избере M4, поради ненадеждността на американското оръжие.

Между другото, Брандън Тайлър Уеб казва още, че е имал шанс да пилотира американски и руски самолети. И вторите, подобно на AK-74, се отличават с високата си надеждност и приспособимост към експлоатация в тежки условия.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest