Американски офицери обясниха в коя сфера САЩ изостава от Русия и Китай

Американските офицери смятат, че при потенциален конфликт с руските и китайските въоръжени сили те ще загубят на бойното поле, където се използват оръжия в електромагнитния спектър.

Просто този компонент в американската армия е занемарен, а в съвременните конфликти от XXI в. това може да създаде големи неприятности на оперативно и стратегическо ниво.

Представители на американската армия заявиха, че в момента не са готови да противостоят на руснаците и китайците в областта на радиоелектронната борба. Думите им бяха цитирани от интернет портала Breaking Defence.

Подполковник Гари Лайк от армията на САЩ твърди, че армията им изостава в усъвършенстването на средствата за радиелектронна борба. Като пример той споменава факта, че американските военни по време на учения не изключват мобилните си телефони, с което издават точното си местоположение.

Освен това забравят предварително да създават резервни канали за радиовръзка, в случай че основният им бъде заглушен. Офицерът е уверен, че Русия и Китай биха се възползвали от тези недостатъци, отбелязва РИА „Новости“.

„Ако ме питате готови ли сме за работа в електромагнитния спектър, бих отговорил, че не“, заявява Лайк.

Според него военната подготовка на САЩ се усложнява от регулаторни изисквания, които налагат ограничения в използването на средства за радиоелектронна борба, както и за продължителността на експлоатацията им и допустимата мощност на апаратурата.

Подполковник Матю Пул добавя, че в това време „лошите момчета“ (тоест руснаците и китайците) използват средствата си за РЕБ без ограничения и разполагат с електронни заглушители.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest