Общество

Американски медии оцениха стрелбата на „Искандер“ в Алжир

Алжирската армия демонстрира за първи път най-новата си придобивка – оперативно-тактическия ракетен комплекс (ОТРК) „Искандер“.

В мрежата се появи видео от изстрелването на балистична ракета.

„Искандер“ се счита за най-мощната тактическа балистична ракета в света, пише MilitaryWatch (MW). Той се изнася само за Алжир и Армения – докато и двете Кореи, Северна и Южна, представиха на пазара подобни комплекси, които се базират значително на руски технологии.

Ракетата „Искандер“ има обхват на полета 500 км и военните я оценяват заради високата скорост и точност, маневреността и непредсказуемата траектория, която прави прехващането ѝ невъзможно, пише „Российская газета“.

Представянето на комплекса от алжирските военни последва военните сблъсъци между мароканската армия и бунтовниците – а кадри от изстрелването на ракетата излъчи националната телевизия.

„Искандер“ е най-модерното и сложно оръжие от своя клас в Африка. ОТРК е само една от оръжейните системи от висок клас, които страната наскоро е придобила от Русия. Става въпрос също за зенитни системи с голям обсег на действие С-400 „Триумф“, няколкостотин танка Т-90, комплекс за ПВО „Панцирь“ и подводници от подобрения проект „Варшавянка“. Алжир започна да обновява арсенала си след нападението на НАТО срещу съседна Либия.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest