Американски медии: Как нова ракета разшири възможностите на МиГ-31 за близък въздушен бой?

Military Watch оцени новите бойни възможности на МиГ-31.

Изданието Military Watch се опита да отговори на въпроса защо руските военни започнаха да поставят новите ракети с малък обсег Р-74М на прехващачите МиГ-31БМ/БСМ?

В статията се напомня, че приетият на въоръжение през 1981 г. самолет се смята за най-мощния изтребител, стоящ на въоръжение в Русия. Радарът с фазирана антенна решетка „Заслон-М“ обезпечава степен на ситуационна осведомест, с която никой друг руски изтребител не може да се похвали. Способностите на МиГ-31 да лети на много малки височини и да използва оръжия там, неговата извънредно висока скорост и издръжливост в съчетание с ракетите Р-37 с обсег 400 км го правят невероятно ефективен, пише „Российская газета“.

Същевременно МиГ-31 захожда зле за водене на близък бой и практически не може да изпълнява сложни маневри. Ракетата Р-74М компенсира този недостатък, като позволява поразяване на цели, без необходимост от насочване на носа на прехващача към тях. Освен това тя може и да се използва срещу вертолети, крилати ракети и дронове.

Новата ракета с малък обсег е третата, която МиГ-31 използва от момента на постъпването си на въоръжение, след Р-60 и Р-73.

В сравнение с Р-73, максималният обсег на пуск на Р-74 е увеличен от 30 до 40 км. Tя може да поразява цели на разстояние до 300 м и да ги сменя в полет.

Тъй като на самолета МиГ-31 се възлагат все по-големи надежди, особено в Арктика, интеграцията на Р-74 е важна стъпка по пътя на модернизация на самолета. Въпреки че към момента на постъпване на въоръжение МиГ-31 бе високоспециализиран прехващач, широкият спектър ново въоръжение го прави универсален самолет.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest