Общество

Американски генерал призна ефективността на руските подводници „Ясень“

Най-новите руски подводници по проект „Ясень“ предизвикаха голямо безпокойство в Пентагона.

Безшумността на хода, слабата им забележимост и мощното ракетно оръжие правят новите руски подводници най-опасният противник за американската армия и флот.

Ръководителят на Северното командване на САЩ генерал Глен Ванхерк заяви пред Сената: Атомните подводници по проект „Ясень“ са на едно ниво с американските.

„В течение на пет години те ще имат от осем до девет такива подводници, които ще представляват постоянна и непосредствена заплаха за нашите източни и западни брегове, което у нас никога не е било в миналото“, цитира думите му издание The Drive.

Като пример генералът посочи атомния крайцер „Казань“, който влезе в състава на флота в навечерието на Деня на Победата. Както отбелязва изданието, една подводница по проект 885 може да носи до 40 дозвукови крилати ракети „Калибър“, които са способни успешно да поразяват морски и наземни цели. Могат да носят и свръхзвукови противокорабни крилати ракети „Оникс“, а в бъдеще и хиперзвуковите „Циркон“.

На същото мнение е и командващият 2-ри флот на САЩ вицеадмирал Андрю Луис, който по-рано заяви, че руските подводници в Арктика могат да прекарат дълго време под вода и носят смъртоносно въоръжение.

Както отбелязва изданието, цитирано от „Российская газета“, потенциалната трудност за откриването на подводниците по проект „Ясень“ и „Ясень-М“ усложнява общата картина и „отслабва преимуществото на Америка в ключови стратегически области“.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest