Американски експерти смятат, че Москва би се защитила в случай на ядрена война?

Москва може да бъде най-доброто място за оцеляване в случай на ядрен конфликт, заяви журналистът Калеб Ларсън в статия за The National Interest.

Той отбеляза, че Русия има план за модернизация на противоракетната отбрана. Става дума за система с маркировка A-235, която трябва да отстрани недостатъците на системите за ПРО от предишно поколение, особено в борбата с хиперзвукови ракети, пише РИА „Новости“.

Ларсън напомня, че през 1972 г. СССР и САЩ подписват Договора за ограничаване на системите за ПРО, според който броят им във всяка от страните е намален до две. Едната от тях може да се използва за защита на позиции с междуконтинентални балистични ракети, а другата – за отбраната на град, тоест в случая със Съветския съюз – Москва. Освен това страните намаляват броя на пусковите установки до сто и ограничават развитието на технологиите в тази сфера.

Поначало Москва е заобиколена от системата А-35, чиито ракети могат да свалят врага още извън атмосферата, намалявайки риска от ядрени отпадъци. По оценка ЦРУ обаче системата „не покрива разнопосочните ракетни заплахи от САЩ“, нито е защитена от ядрени взривове.

През 1995 г. защитата на руската столица беше модернизирана. Сега не се залага на подземни ракетни шахти, а на мобилни пускови установки. Планира се да се променят ядрените бойни глави с конвенционални, казва Ларсън.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest