Американска компания пусна за продажба 20 нигерийски МиГ-21

Двадесет съветски изтребителя МиГ-21 на нигерийските Военновъздушни сили (ВВС) са в продажба.

Порталът The Drive забеляза необичайна оферта в сайта trade-a-plane.com. Компания Inter Avia Group (със седалище в Невада) публикува там обява за продажба на двадесет изтребителя МиГ-21 „втора ръка“. Към тях са прикрепени петнадесет нови двигателя. На придружаващите фотографии на самолета се виждат цветовете и отличителните знаци на нигерийските военновъздушни сили. Цените не са посочени, заинтересованите се молят да се свържат с продавача, пише „Российская газета“.

Авторите на портала смятат, че тези изтребители са съставлявали почти цялата нигерийска авиация. Сред тях има 11 едноместни изтребителя МиГ-21бис (най-новата и най-модерна модификация), 5 едноместни МиГ-21МФ и 4 двуместни учебно-тренировачни МиГ-21УМ.

Очевидно са малко използвани. МиГ-21бис има от 34 до 169 летателни часа, МиГ-21МФ – от 250 до 469 часа, а МиГ21УМ е работил от 199 до 547 часа.

Техническите характеристики на тези самолети според The ​​Drive не са ясни. Ако декларираната максимална скорост от 2228 км/ч впечатлява, то в бойния радиус от 500 км оставя много какво да се желае.

Нигерия поръчва своите МиГ-21 от Съветския съюз в средата на 1970-те години, за да замени остарелите си изтребители МиГ-17. През 1975 г. тя получава 24 МиГ-21МФ и 6 МиГ-21УМ. Но към октомври 1984 г. броят им е почти наполовина. В резултат Нигерия се сдобива с още 13 МиГ-21бис, както и още два МиГ-21УМ, за да компенсира тези загуби.

Повечето нигерийски МиГ-ове са изведени от експлоатация и съхранени в началото на 1990-те години. Оттогава те са оставени под открито небе в Макурди в източната част на страната.

През 2004 г. руско-израелски консорциум предложи да извърши основен ремонт на изтребителите и да ги върне в експлоатация. Вместо това обаче изглежда, че Нигерия е избрала подобно предложение от конкурентната румънска компания Aerostar, която работи заедно с израелския Elbit. Но сделката така и не се осъществява.

В крайна сметка Нигерия решава да купи от КНР изтребители Chengdu F-7, които са модернизирана китайска версия на МиГ-21. Съвсем наскоро тя поръчва три самолета JF-17 Thunder, които се планира да бъдат доставени през 2021 година.

Що се отнася до пуснатите в продажба МиГ-21, тогава, съдейки по незначителното полетно време, теоретично те могат да служат още много години. Въпреки това повече от 30 години изтребителите са се съхранявали на открито и ще бъде трудно, ако не и невъзможно, да ги върнат в летателна годност.

Тъй като МиГ-21 все още са в експлоатация по целия свят, възможно е те да бъдат закупени за резервни части.

Има малка вероятност изтребителите да представляват интерес за частни компании, които имат свои собствени паркове от използвани бойни самолети от различни страни. Те ги предлагат като опоненти за тренировъчни битки на ескадрилата „агресор“ на ВВС на САЩ.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest