Американците оцениха перспективите за руския изтребител Checkmate на пазара

Относително ниската цена на перспективния руски изтребител от пето поколение Су-75 може да се превърне в залог за експортната му привлекателност.

Първият клиент може да са Обединените арабски емирства.

До този извод достигна авторът на The National Interest Кейлъб Ларсън, който се опита да оцени перспективите на изтребителя на световния пазар. Той пише, че заявената възможна цена от $30 млн. е много по-ниска от тази на американския изтребител-бомбардировач от пето поколение F-35, чиято стойност може да достигне $90 млн., пише „Российская газета“.

Експертът смята, че относително ниската цена се отразява и на експортната ориентация на Су-75. И като доказателство той дава факта, че в презентационното видео на изтребителя са показани летци от Индия, страните от Близкия Изток и Латинска Америка. „Възможно е това да е маркетингов ход, за да се повиши интересът към изтребителя“, пише Кейлъб Ларсън.

Като първи възможен чуждестранен купувач експертът посочва Обединените арабски емирства. Сега там активно се използват американският F-16 и френският Mirage. „Намирането на първи клиент ще е много удачно за програмата Checkmate: нови парични инвестиции може да проправят път за по-широк износ“, заключава авторът.

Припомняме, че на изложението Dubai Airshow 2021 една от най-ефектните премиери бе презентацията на руския изтребител Checkmate: тя бе посетена от Мохамед бин Рашид ал-Мактум – вице-президент и министър-председател на Обединените арабски емирства, както и емир на Дубай. Премиерата впечатли високопоставения гост.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest