Американците оцениха модернизацията на T-72

Основният боен танк T-72Б3M е толкова различен от първоначалната версия на T-72, че принадлежи към третото поколение и може да остане на въоръжение в продължение на много години напред.

Модернизацията на руската машина е оценена от автора на The National Interest Питър Сучиу, цитиран от „Российская газета“.

От пускането му през 1971 г. са произведени повече от 20 000 единици Т-72. През 1979 г. е представена първата модернизирана версия на Т-72А, която принадлежи към класа на основните бойни танкове (ОБТ) от второ поколение и е широко изнасяна. След това последваха други обновления на машините.

„Сега руската армия получи последната партида T-72Б3M – тези танкове са претърпели цял комплекс значителни модернизации“, отбелязва авторът.

По този начин бойните машини получиха по-мощен двигател, усъвършенствана система за управление на огъня с автоматичен целеуказател и електронни системи за механик-водача. Актуализацията засегна почти всички системи, като подобри маневреността, огневата мощ и защитата на танка.

Специалистите прилагат технически решения, които значително повишават ефективността и надеждността на танковете от времето на Студената война. С тези модификации според руския министър на отбраната Сергей Шойгу T-72Б3M може да „засенчи чуждестранните конкуренти“, добави Сучиу.

T-72 е много напреднал още през 1973 г., когато започва да постъпва на въоръжение в съветската армия. Неговото 125-мм гладкоцевно оръдие е оборудвано с автоматичен зареждач, което намалява екипажа до трима. През 1985 г. T-72 е пуснат в експлоатация, обновен по индекса „Б“. Той включва много от характеристиките на новия T-80 по това време, включително лазерен далекомер и по-дебела броня.

Т-72 постъпва на въоръжение, когато Леонид Брежнев е на власт в СССР, а Ричард Никсън в САЩ. Сега във версията Б3M той се превръща в танк, който е готов за съвременни боеве, за всякакви предизвикателства на XXI в., заключи наблюдателят.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest