Общество

„Алмаз-Антей“ се нареди в топ 20 на най-големите оръжейни производители в света

Концерн „Алмаз-Антей“ стана единственото предприятие от руския отбранително-промишлен комплекс, което влезе в класацията на 20-те най-големи отбранителни компании в света, съставена от американското издание Defense News.

Класацията е подредена според обема приходи за 2021 година. Първите пет места се заемат от американските компании Lockheed Martin, Raytheon Technologies, Boeing, Northrop Grumman и General Dynamics. След тях следват предприятия от Европа и Китай.

„Алмаз-Антей“ заема 20-то място с приходи над $6 млрд. (над 5 млрд. евро), което е с три места по-малко в сравнение със същата класация от миналата година.https://t.me/rian_ru/108615?embed=1

В топ 100 попадна и още едно руско предприятие – корпорация „Тактическо ракетно въоръжение“. С приходи от $2,9 млрд. (2,4 млрд. евро). тя заема 42-ро място, в сравнение с 35-то място през 2020 година.

Директорът на Центъра за анализ на стратегии и технологии Руслан Пухов заяви, че трябва да се внимава с класациите, съставяни от американски експерти.

„Тази визия е интересна, достойна за уважение, но не е свещена книга. Трябва да знаем, че класацията се съставя по открити данни. И авторите са използвали данните, които са искали да съберат, които са успели да съберат“, каза експертът за РИА „Новости“ в понеделник.

Той смята, че малкото количество руски компании не е случайно: „Или американците не искат да ни включат, или нашите компании предпочитат да си мълчат, защото доста от тях могат да станат причина за въвеждане на допълнителни санкции“.

Рязкото увеличаване на китайските предприятия в класацията Пухов свързва с желанието на американските специалисти да наложат „образа“ на милитаризиран Пекин. Освен това, отбеляза той, е невъзможно да се проверят предоставените от китайски компании данни за доходи, както и реалните обеми на тяхната военна продукция.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest