Алиев заяви, че Турция не е страна в конфликта в Нагорни Карабах

Президентът на Азербайджан добави, че предвид настоящата позиция на Ереван не може да се говори за преговори

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев отрече участието на Турция във въоръжения конфликт заради Нагорни Карабах.

„Турция не е страна в конфликта, не участва в него и няма нужда от това“, каза той във вторник на живо по телевизионния канал Русия-1.“ Според него ролята на Турция е изключително „стабилизираща“ в региона. „Турция е нашата братска страна и наш съюзник“, продължи президентът на Азербайджан. „Тя ни дава само морална подкрепа и ние сме благодарни за нейната солидарност.“

Алиев каза още, че бойците F-16 на турските ВВС не участват в бойни действия в зоната на конфликта в Нагорни Карабах.

„Ние не разполагаме с тази информация“, каза Алиев. Съвсем наскоро бях информиран, че подобни новини се появяват в информационното пространство. Не се потвърждава от нищо. F-16 на турските ВВС по никакъв начин не участват във военни действия. „

Президентът на Азербайджан добави, че днес, предвид съвременните технологии, е трудно да се скрие нещо. „Има обективни форми на наблюдение, има сателитно наблюдение. И затова е много лесно да се провери, че това е поредната провокация “, каза Алиев. Той добави, че азербайджанската армия „изпълнява с чест целта за възстановяване на териториалната цялост“.

По-рано арменското министерство на отбраната съобщи, че турски F-16 е свалил самолет Су-25 на арменските ВВС. По-късно азербайджанското военно ведомство отрече тази информация. Турската страна също отрече тази информация.

Възможност за преговори с Армения

Алиев добави, че предвид настоящата позиция на Ереван по Нагорни Карабах, не може да се говори за преговори с Армения.

„Арменският премиер [Никол Пашинян] публично заявява, че Карабах е Армения, точка. В този случай за какъв процес на преговори можем да говорим? В края на краищата, същността на принципите [на уреждането на конфликта], разработени от Минската група на ОССЕ, е териториите около бившия автономен регион Нагорни Карабах да бъдат прехвърлени на Азербайджан. И ако той каже, че Карабах е Армения, и в допълнение към това казва, че трябва да преговаряме с така наречения марионетен режим на Нагорни Карабах, по този начин той се опитва да наруши формата на преговорите, който съществува от 20 години “, каза той.

Според Алиев „Армения умишлено нарушава преговорния процес, излага неприемливи искания“.

Алиев каза още, че Азербайджан винаги проявява конструктивност в преговорния процес и придържане към разработените принципи на уреждане.

Информация за присъствието на сирийски бойци

Алиев заяви, че в зоната на конфликта в Нагорни Карабах няма бойци от Сирия.

„Не. Това е поредната фалшива новина. Няма бойци от Сирия. Няма нито едно доказателство, нито едно доказателство“, каза той.

Алиев добави, че подобни съобщения „циркулират през различни уебсайтове и различни медии“. „Няма нужда от това (с участието на бойци от Сирия – ТАСС). Азербайджан има обучена армия и много голям мобилизационен резерв. Точно вчера обявих частична мобилизация: призоваваме десетки хиляди резервисти в оръжие.И с население от 10 милиона срещу население от 2 милиона, Армения няма нужда от човешки ресурси “, каза той.

източник: tass.ru

превод: novinata.bg

Pin It on Pinterest