Общество

Акад. Иванка Денева присъства на премиера на книгата на Диего Фернандес във Валенсия

Културното събитие бе организирано и проведено в рамките на престижния фестивал SOCIALMED-2023, посвещаващ настоящото си трето издание във Валенсия на „края на бедността“.

То се осъществява с усилията на Градския съвет (спонсор), VSRIGHTS и Фондация АLM, насочено за повишаване осведомеността на обществото по въпросите на социалната ангажираност и във връзка с правата на човека и предотвратяване на нарушенията им в Средиземноморския район и света – една от основните за човечеството, ООН и Градския съвет на Валенсия, теми, сред които тези за разкриване различните форми на бедност и социално изключване по икономически и културни причини. По твърдение, при откриването, на директора на фестивала Самуел Себастиян (изкуствовед, писател, режисьор, аудиовизуален артист), художественото и кинематографично претворяване са сред основните и предпочитани средства за въздействащо отразяване на темата за „наличието / края на бедността“, каквото е и мотото на инициативата. Сред фестивалите за правата на човека, този във Валенсия е насочен и към проблемите на киното, социалните въпроси и творчеството; към образованието и теми, свързани с географията и културата на Средиземноморието. Значимо е показването на различните форми на бедност и изключване и по социално-етнически причини, посочи ръководителят Себастиан, директор и на Фестивала HUMANS FEST(1919-2021 г.) и ръководител на фестивалната секция Мостра ViVa.

Акад. д-р Иванка Денева присъства на представянето на новата книга на видния испански творец Диего Фернандес, доктор по право, участник в инициативите на Съвета на Европа и Организацията на ОССЕ в редица европейски столици; адвокат, представящ международни организации и заемал институционални позиции като съветник и зам. кмет на Градския съвет на Кордоба и съветник по културните въпроси към DIPUTACION DE CORDOBA; един от испанските представители в ОRTЕ на Съвета на Европа в Страсбург; от 2017 г. до днес – директор на Института за ромска култура, взел участие в редица международни конференции и семинари; член на Академията на науките и фламенко-изкуството и с интереси върху процесите и развитието на историята, литературата и музиката.

Затова и творческата среща с изявения автор Диего Фернандес бе чакана и едно от важните събития на Международния фестивал за правата на човека Социалмед-2023 във Валенсия. Тук бе представена новата му книга „Когато мълчанието бие“(„Еdiciones Ocho y Medeo“). „CUANDO LATE EL SILENCIO“. Романът отвежда към присъствието и преживяванията на професор от Америка в Испания, приятел на ромите; до фоновата атмосфера и отпратки към реалии и персонажи, сред които поетът Лорка, актьорът Чарли Чаплин, Гражданската война в страната, 1936 г. и др.; до участието на видни исторически личности, но и към репресиите срещу ромския народ; до сюжети за смърт, любов и ненавист; за движението на Времето и до събития и истини за миналото и настоящето на изстрадалия етнос…

Международният фестивал SOCIALMED-2023 насочва и към явления, помагащи да осмислим ценностите на съвременното ни общество… Награждавани на фестивала са утвърдени дейци на изкуството и културата, работещи по темата за преодоляване на бедността и дискриминацията, като отец Анхел (Асоциация MESSENGERS FOR PEACЕ), както и носителят на наградата МERCOURI – известният писател и журналист Антонио Памплиега, отразяващ събитията в Близкия изток и Афганистан.

Присъствието на творческата проява бе за гостите вълнуващо и запомнящо се преживяване, което отнесоха от Валенсия със спомена и сърцата си…

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest