Агафия Ликова, която от 30 години живее съвсем сама в сибирската тайга, се нанесе в нова къща

Отшелницата Агафия Ликова се премести в новия си дом на територията на Хакаския резерват, която е построена с помощта на руски бизнесмен.

По-рано директорът на резервата Виктор Непомнящий каза пред ТАСС, че Ликова се е обърнала с посмо до Олег Дерипаска с молба да съдейства за построяването на нова къща, защото старата ѝ бе в лошо състояние. Представител на бизнесмена отбеляза, че Дерипаска се е съгласил да окаже помощ на отшелницата. През декември започна строителството на новия дом и приключи в началото на март.

„Агафия Ликова днес се нанесе в новия си дом, чието строителство бе организирано от Олег Дерипаска. Къщата бе осветена от митрополитът на Москва и цяла Русия Корнилий. Посещението му в Хакасия по искане на Агафия Карповна (Ликова) също бе организирано от Олег Владимирович“, заяви пред ТАСС представителят на бизнесмена.

Той припомни, че строителството на къщата е извършено поетапно – тя е сглобена в Абакан, дървените трупи са номерирани, след това разглобени и доставени в селището, където живее Ликова. Доставката по река на салове е била на общо на 18 курса. Вече са донесени и мебелите и битовите принадлежности.Хакаски резерват

Ликова е последният представител на староверското семейство, което геолозите откриха в Западните Саяни през 1978 година. То се състои от главата на семейството Карп Ликов и четирите му деца: Савин (45 г.), Дмитрий (36 г.), Наталия (42 г.) и Агафия (34 г.). От 1937 г. старообредците живеят в пълна изолация от външната среда. През 1981 г. двамата по-големи братя на Агафия и сестра ѝ умират. А през 1988 г. почива баща ѝ.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest