Общество

А вие знаехте ли, че „Черните квадрати“ на Малевич са четири на брой?

Не един, не два, а цели четири черни квадрата днес карат посетителите на руските музей да повдигат вежди в търсене на смисъл и послание.

Related

7 важни ФАКТА за „Черния квадрат“ на Малевич

Първата „черна точка“ в изкуството е поставена през 1915 година. Малевич създава своя opus magnum за култовата футуристична изложба „0.10“, където за първи път назовава това, което прави, суперматизъм. Под черната боя се крият още две цветни картини на художника. Днес той се съхранява в Нова Третяковка.

Вторият „Черен квадрат“ се появява през 1923 година. Той е част от триптих (заедно с „Черния кръг“ и „Черния кръст“). Смята се, че е рисуван от ученици на Малевич под негово ръководство. Картината се съхранява в Руския музей.

Третяковска галерия/Свободни източници; Руски музей/Свободни източници

Третият вариант от 1929 г. е авторско повторение на първата картина. Малевич го създава за собствената си ретроспектива в Третяковската галерия – за 30-годишнината от началото на творческия му път, като буквално го пресъздава. Картината се намира там и до днес.

Четвъртата версия на „Черния квадрат“ е нарисувана три години преди смъртта му – през 1923 година, за друга изложба. Съвсем скоро след това авангардистките експерименти престават да бъдат одобрявани от властта и в изкуството се налага един официален стил – соцреализъм. Тази версия на картината се съхранява в Ермитажа.

Третяковска галерия/Свободни източници; Държавен Ермитаж/Свободни източници

Самият Малевич казва за най-важното си произведение следното: „Не можех нито да спя, нито да ям. Само се опитвах да разбера какво съм направил. Но не можах“. А след това изписва 5 тома философски трактати. А вие какво изпитвате, като гледате неговите черни квадрати?

автор: АЛЕКСАНДРА ГУЗЕВА

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest