Общество

„А главата не си ли си забравил вкъщи?“ и други емблематични фрази на руските учители

Камчатка са задните чинове.

Звънецът е за учителя. Но най-притеснително е, когато трябва да отидеш на училище с родителите си.

Изглежда сякаш от Сахалин до Калининград всички ученици са чували тези изказвания. Нека си припомним най-запомнящите се сред тях.

  1. „А главата не си ли си забравил вкъщи?“

Често учениците забравят учебниците, тетрадките, химикалките, да си напишат домашните… И тогава се появява тази фраза.

  1. „Гора от ръце“

„Кой отива на дъската? Ясно, гора от ръце.“ „Кой знае каква е разликата между синус и косинус? Отново гора от ръце.“ Искам да кажа, никой. И ако никой не отиде да отговори, учителят отваря дневника и тръгва по азбучен ред.

Виталий Анков/Sputnik

  1. „Звънецът звъни за учителя.“

Звънецът напомня на учителя, че часът е свършил, но докато учениците не си запишат домашното, никой не излиза в междучасие. Поне това има предвид учителят.

Сергей Фадейчев/ТАСС

  1. „Хайде ти да седнеш на моето място, а аз на твоето?“.

Бихте ли искали да сте на мястото на учителя? Понякога той предлага и тази възможност, особено ако учениците тормозят или задават въпроси извън темата. Трябва да се каже, че почти никога не се стига до реални действия.

  1. „Излез и влез както трябва“

Закъсняваш за час? Не можеш просто да влезеш в час, трябва да го направиш „правилно“. Тоест да почукаш на вратата, да се извиниш на учителя и на класа, а след това да отидеш на мястото си, когато ти разрешат.

Сергей Карпухин/ТАСС

  1. „Ей сега ще разместя тази сладка двойка!“

Така учителят обикновено се обръща към учениците, които през целия час се кикотят или обсъждат нещо, вместо да учат. Разбира се, по-забавно е да планирате къде да отидете след урока, отколкото втория закон на термодинамиката.

  1. „Засега ще напиша двойка с молив“

Ако ученикът не научи урока до утре, учителят може да вземе химикалка и да му ОМАСТИЛИ двойката. И тогава крайната оценка ще се понижи. Но това е утре, а днес можете да си отдъхнете, защото има шанс да се измъкнете от нея.

  1. „Кой се смее там на Камчатка? Разкажете на всички, да се посмеем заедно“

По някаква неизвестна причина задните чинове в класа се наричат Камчатка, а не някакъв друг отдалечен регион на Русия. По правило „Камчатка“ е любимото място на онези, които не научават урока. Така е по-незабележимо.

Кирил Кухмар/ТАСС

  1. „А оценката на двамата ли да разделя?“

Признайте си, случвало ли ви се е да препишете отговора на задачата от съученика си по чин? Ако да, вероятно сте чували такава фраза от учителя си.

  1. „С родителите в училище!“

Това учителят казва само в най-крайния случай, когато ученикът се държи много лошо. Първо той вика родителите на разговор, а може би дори и при директора. Много страшно.

автор: ЕЛЕОНОРА ГОЛДМАН

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest