98-годишен руски ветеран шие чанти, за да помага на деца със специални потребности

Николай Власов от Екатеринбург шие чанти с рисунки, за да помага на деца със специални потребности.

Получените от продажбата на чантите пари пенсионерът изпраща на фонда „Децата на Русия“.

Тази история разказа портал „Моменты“.

Благотворителният проект „Благошоппер“ е на внучката му Анна. Това всъщност е домашна работа, дадена ѝ на урок в московско училище. „Решихме да шием чанти с рисунки на деца със специални потребности. Милиони търсят лечение. И откъде могат родителите да вземат парите? Анна реши да помогне поне малко на децата“, обясни смисъла на проекта ветеранът, пише „Лента“.

Към момента Власов е създал 105 ленени чанти. На всяка има рисунка, направена от дете със специални потребности.Размик Закарян/“Моменты“

98-годишният ветеран стига до Берлин през 1945 г., където се научава да шие. След войната на войниците е разрешено да пътуват на екскурзии в страната. По негови думи материали нямало почти никъде, военните ходели в парцали: униформите им били целите в кръпки. Трябвало сами да шият всичко. Затова започнал да шие за поляци. „Мислех си, че ще се прибера у дома, ще се оженя и ще науча жена си да шие. Така и стана. Тя беше първата модистка в града, шивачка“, разказа пенсионерът.

Власов шие не само за себе си и семейството си. 50 години той работи в леката промишленост, взема поръчки у дома, учи жена си и роднини на занаят.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest