Общество

9 май – Ден на Победата!

На 9 май 1945 г. в 0.43 ч. е подписан Актът за безусловната капитулация на нацистка Германия, който слага край на Великата Отечествена и Втората световна война в Европа.

Във връзка с успешното щурмуване на Берлин от съветските войски, Адолф Хитлер, страхувайки се от справедливо възмездие от страна на победителите, избира да се самоубие. Титлата президент на Райха и командването на въоръжените сили на Третия райх преминават към гранд адмирал Карл Дьониц.

Желаейки да се предаде тъкмо на англо-американските войски, германската делегация пристигна на 5 май във френския град Реймс, където се намираше щабът на западните съюзници.

📜 В Акта, подписан на 7 май в Реймс, параграф 4 съдържа клауза, че този документ не изключва подписването на друг, окончателен Акт по искане на един от участниците в коалицията.

Така документът е признат от Съветския съюз само като предварителен и е предложено да се организира нова церемония по подписването му в столицата на нацистка Германия, освободената от Червената армия – Берлин.

🌟 На 9 май 1945 г. в покрайнините на Карлхорст, точно в 0:43 ч. сутринта, се провежда церемонията по подписването на Акта за безусловната капитулация на нацистка Германия.

В 2:10 ч. сутринта дикторът Юрий Левитан прочите Акта за безусловната капитулация на нацистка Германия и Указа на Президиума на Върховния съвет на СССР за обявяване на 9 май за Ден на Победата, който от този момент нататък се празнува широко в Съветския съюз. съюз, а след това в Русия и повечето от бившите републики на СССР.

https://www.facebook.com/rusembul/videos/2146354852387724

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest