Общество

80 години от битката при Курск

На този Ден преди 80 години, по време на Великата Отечествена война, започва битката при Курск – една от ключовите битки на Великата Отечествена война. Продължи 50 трудни дни и нощи.

◽️ Германското командване планира да проведе голямо настъпление през лятото на 1943 година, да нанесе серия от мощни удари, да разбие главните сили на Червената армия в централния сектор на съветско-германския фронт, да възвърне стратегическата инициатива и да промени курса на войната в тяхна полза. За целта е разработена военна операция с кодовото име «Цитадела».

◽️ Повече от 4 милиона души участваха в битката при Курск от двете страни, бяха задействани около 70 хиляди оръдия и минохвъргачки, над 13 хиляди танкове и самоходни оръдия, около 12 хиляди бойни самолета.

◽️ По време на битката германците загубиха 30 дивизии, включително 7 танкови, над 500 хиляди войници и офицери, 1,5 хиляди танкове и щурмови оръдия, повече от 3,7 хиляди самолета, 3 хиляди оръдия. Загубите на въоръжените сили на СССР възлизат на повече от 860 хиляди души, 255 хиляди от тях са убити и изчезнали.

◽️ Съотношението на силите на фронта след битката при Курск рязко се промени в полза на Червената армия, което й осигури благоприятни условия за разгръщане на обща стратегическа офанзива.

◽️ За подвизи в битката при Курск повече от 180 войници и офицери са удостоени със званието Герой на Съветския Съюз, над 100 хиляди души са наградени с ордени и медали.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest