Общество

8-те най-известни съкровища, намерени в Русия

Монети, бижута и съдове от злато и сребро, оръжия и доспехи – какво ли не можем да видим сред съкровищата!

  1. Голямото московско съкровище

Дмитрий Коробейников/Sputnik

Един от основните „доставчици“ на съкровища е Московският кремъл. На територията на най-старото селище на града не веднъж са намирани съкровища. Например през XIX в. по време на ремонта е намерена медна купа, пълна с бронзови и медни древноримски монети! Но как парите от I-III в. са се озовали в Москва? Изглежда, че някой е купил колекция в Европа през XVII век и след това я е скрил.

„Инвестициите в земята“ са надеждно средство за защита на спестяванията от крадци и мародери. През 1939 г. на Спаската порта са открити метални буркани с 33 800 монети! В разпръснатите пари от времето на царете Михаил Фьодорович и Алексей Михайлович са намерени и кръстчета и бижута. Очевидно някой се е опитал да спаси спестяванията си по този начин по време на Солния бунт, когато в Москва започва въстание заради по-високите данъци и цените на солта.

Дмитрий Коробейников/Sputnik

Най-голямата находка обаче е през 1988 година. Строителите, които се занимават с изкопни работи, буквално се натъкват на съкровища от XIII век: златни и сребърни слитъци, славянски, скандинавски и персийски накити – общо триста предмета. Най-вероятно княз Владимир Юриевич е скрил съкровището в земята, спасявайки го от нашествието на хан Батий. През 1238 г. ханът опожарява Москва, но не получава съкровищата, тъй като те лежат в земята повече от седемстотин години.

  1. Съкровище на Трубецких-Наришкини

Sputnik

Ремонтът е помощник на историка, и то какъв! По време на строителните работи в имението на Трубецких-Наришкини в Санкт Петербург през 2012 г. работниците отварят тавана между втория и третия етаж. И онемяват: пред тях лежат чували с кутии и кашони със сребърни прибори, медали, бижута, часовници и свещници и много други предмети. Не мислят дълго и решават да изнесат всичко възможно най-скоро. Дежурният полицай е подозрителен към работниците, които посред нощ набързо товарят нещо в един микробус. Той отваря произволно един от чувалите и… тук идва неговият ред да изгуби дар слово.

Sputnik

През 1917 г. Наришкини, последвани от последните собственици на имението – поручик Сергей Сомов от лейбгвардейския хусарски полк и съпругата му Наталия Наришкина – напускат Русия. 

Александър Галперин/Sputnik

Повече от 2000-те им предмета с гербовете на княжеското семейство Наришкини и Сомови, включително луксозен сервиз на Игнатий Сазиков – общо четиристотин килограма съкровища – стават в най-голямата находка в Русия.

  1. Рязанското съкровище

Владимир Вдовин/Sputnik

През 1822 г., докато извършват пътностроителни работи, селяните Устин и Мойсей Ефимови намират чифт „кръгли“ камъни, които приличат на злато. Те започват да търсят по-нататък – и от плуга започват да вадят гривни, икони, колци (с тях са били украсявани женските забрадки) и барми – големи кръгли медальони със скъпоценни камъни, перли и изображения на светци. Тези масивни накити се смятат за една от княжеските и царските регалии. За съкровището, намерено в древното селище Стара Рязан, Ефимови получават награда от 10 000 рубли.

  1. Съкровище от Ипатиевския переулок

Исторически музей

Някога на територията на Ипатиевския переулок в Москва са се заселвали грънчари и ковачи, след което този район е бил предпочитан от заможни граждани. През XVI в. благородниците и болярите, които са на държавна служба, трябва при първо повикване да се явяват на преглед или на поход. И да имат за такива случаи оръжие и доспехи. Така че не е изненадващо, че в една от къщите в Ипатиевския переулок през 1895 г. е открит цял арсенал. Шлемове, пръстени, върхове на копия и монети от времето на Иван Грозни.

През 1969 г. археолозите откриват овъглена бъчва с брадви, ножове и ръчно кован пищов – гладкоцевно оръжие.

Но през 1970 г. е направена много по-изненадваща находка: огромен меден съд, пълен догоре с испански песо и реали! Изсечени не само в Мадрид, Барселона и Севиля, но и в Мексико, Боливия и Колумбия – общо 3398 монети. Находката тежи 74 кг! Но как са се озовали в Москва? Изглежда, че някакъв търговец е искал да ги продаде на хазната за претопяване.

  1. Съкровището от „Гостини Двор“

Архивна снимка

Буквално на една ръка разстояние се намира златото, открито през 1965 г. в петербургския „Гостини двор“. Работници по време на ремонт отварят пода и откриват тухлена зидария, само че твърде неравна. Започват да я демонтират: древните строителни материали се оказват необичайно тежки. „Може би е злато“, засмят се работниците, но за всеки случай решават да вземат находката за експертиза. Оказва се, че това е не просто злато, а от най-високия клас – 900-ия. Интересът към досадната работа веднага скача в пъти: към първата тухла са добавени още седем. Общото им тегло е 128 килограма.

Някога там е бил бижутерският магазин на Иван Морозов, доставчик на императорския двор. Неговите синове за всеки случай създали тук скривалище, но след революцията така и не успели да вземат съхраняваното в него.

  1. Съкровището на Стария „Гостини двор“

„Узнай Москву“

Изглежда какви ли не ценни неща могат да се съхраняват в обикновени на вид кани? Масло или вино? Всичко е по-просто: пари.

„Узнай Москву“

Двата съда, намерени в „Гостини двор“, се оказват най-голямото монетно съкровище в Москва: 335 западноевропейски монети от втората половина на XVI – началото на XVII в. и над 95 000 сребърни руски монети, сечени при царете Иван Грозни, Борис Годунов и Фьодор Иванович.

  1. Съкровището на търговеца Плюшкин

ГБУК ПО „Археологически център на Псковска област“

През 2016 г. археолозите откриват в Псков повече от триста монети, медали, бижута и ордени – съкровищата са грижливо опаковани в шест кутии. Новгородски, псковски, московски и тверски везни, както и ефимки (претопени от чужди талери и изсечени наново с царската марка) от времето на цар Алексей Михайлович, копейки на Борис Годунов, монети на Петър Велики. Награден черпак и чаша на Екатерина II, коронационни монети и дори пречистено златно кюлче от висок клас.  

ГБУК ПО „Археологически център на Псковска област“

Най-вероятно тази колекция е принадлежала на търговеца Фьодор Плюшкин, страстен колекционер на рядкости и антики. Той е попълвал колекцията си в продължение на четиридесет години. Интересувал се е буквално от всичко: картини, оръжия, лични вещи на Александър Суворов, икони и, разбира се, монети. В колекцията му имало 84 кутии с тях – дори повече, отколкото в Ермитажа!

  1. Съкровище, намерено в Устюжна

Устюженски краеведчески музей

Повече от 800 кг монети? Да, точно толкова са намерени в мазето на катедралата „Рождество Богородично“ в Устюжна през 1936 година. Пари от най-различни години – от императрица Анна Йоановна до Николай II, предимно медни, но има и сребърни, които най-вероятно в храма са получавали като дарения. Например, за отливането на камбани.

автор: АННА ПОПОВА

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest