Общество

8-те главни постижения на руските спортисти на Олимпиадата „Токио 2020“

Златен медал едва три месеца след травма, първи медал в многобой за почти 30 години, олимпийски рекорди – и това не е всичко, на което се оказаха способни спортистите от руския отбор на Олимпийските игри тази година.

  1. Най-титулованата синхронистка на планетата

Амин Мохамад Джамали/Getty Images

31-годишната Светлана Ромашина, майка на тригодишно момиченце и 21-кратна световна шампионка по синхронно плуване, на 4 август 2021 г. би собствения си рекорд и световния рекорд – за първи път в историята на Олимпиадата спечели златото за шести път!

На награждаването момичето плака. По нейни думи ѝ е било трудно да се върне към спорта след раждането на дъщеря ѝ. Сега Ромашина приключва кариерата си като най-успешната синхронистка в света.

„Вкъщи ме чакат съпруг, дете, и много искам второ дете. Колкото и да беше сложна тази година, в която стоях вкъщи в майчинство, все пак искам второ дете“, заяви Ромашина в интервю за РИА „Новости“.

  1. Първият абсолютен шампион по плуване в историята на СССР/Русия

Мустафа Ялчин/Anadolu Agency/Getty Images

24-годишният спортист Евгени Рилов от Оренбургска област завоюва едновременно два медала – по плуване на 100 и 200 метра. Това е първото олимпийско злато за този спорт в историята на Русия за последните 25 години. Рилов постави олимпийски рекорд, като плува 200 м за 1.53,27 минути. Коментаторите от Русия останаха без думи по време на плуването на Евгени, но самият спортист не остана доволен от победата.

„Не доплувах последните 50 метра, изморих се (…). Бяха критични последните 25 м, когато разбрах, че съм се парализирал, така ми се схванаха краката, че и досега едва стоя. Много са ми схванати краката“, сподели Рилов.

На награждаването организаторите, без да обяснят причините, забраниха на Рилов да излезе с късметлийската си маска с котешка муцуна, която той слагаше на всичките си плувания.

„Плаче ми се. Не ми дадоха да изляза с маската с котето“, оплака се олимпийският шампион.

  1. Първата в историята победа на руски гимнастички в отборния многобой

Тим Клейтън/Corbis/Getty Images

Руските спортни гимнастички и преди са побеждавали в отборния многобой, но тогава златото получи Обединеният отбор на спортисти от бившите съветски републики. Това се случва през 1992 г. – преди 29 години.

През 2021 г. вече руските спортисти за първи път грабнаха златото на съревнованията. В отбора се представиха Виктория Листунова, Лилия Ахаимова, Ангелина Мелникова и Владислава Уразова.

  1. Първата за 25 години победа на руските гимнастици

Майк Егертън/PA Images/Getty Images

Дългоочакваната победа в мъжкия отбор по многобой донесоха и гимнастиците. В отбора видяхме Никита Нагорни, Артур Далалоян, Давид Белявски, Денис Аблязин, Александър Карцев и Владислав Поляшов.

Особено тежко беше за 25-годишния Артур Далалоян, който скъса ахилес три месеца преди началото на Олимпиадата.

„(…) доколко ще позволиш на това да те захапе, толкова и ще те изяде. На всички им се случват неприятности в живота и организмът ни не е от желязо. (…) След операцията, когато ми зашиха сухожилието – още на следващия ден като излязох от упойката, веднага се залових за работа“, сподели Далалоян.

  1. Олимпийски рекорд по стрелба с пистолет

Кевин К. Кокс/Getty Images

Още един Олимпийски рекорд донесе и жизнерадостната стрелкиня с медальон от серията книги, игри и сериала „Вещерът“ – 24-годишната Виталина Бацарашкина.

Тя уверено държа едната си ръка в джоба и грабна златото с малокалибрен пистолет от 25 м разстояние. Едновременно постави олимпийски рекорд, като събра 38 точки.

Разработчиците на серията игри „Вещерът“, CD Projekt Red, също поздравиха с победата „вещерката“ от „Токио 2020“, а в родния ѝ град я посрещна руски хор с песента от едноименния сериал Toss a coin to your witcher.https://www.youtube.com/embed/MSLdVLNANjQ?start=47

  1. Сребро в мъжкия тенис

Дан Мюлън/Getty Images

Да, сребро по тенис – това е важно постижение за руския отбор, защото руските тенисисти не са стигали до финал на олимпийски турнир от 2000 г. насам. Тогава е първото и последно руско злато за цялата история на Олимпиадата, спечелено от Евгени Кафелников в двубой срещу Томи Хаас от Германия.

Сребърен медал донесе 25-годишният тенисист Карен Хачанов от Москва. Той загуби от германеца с руски произход Александър Зверев с резултат 6:3, 6:1.

„При всички случаи Олимпиадата е успешен турнир за мен, успешен турнир за страната. Много съм радостен, че дойдох в Токио. Разбира се, апетитът идва с яденето. Тежко е да останеш на крачка от златото. Има следа от поражението, в момента съм разстроен. Но това е част от спорта, това е нормална реакция. Не трябва да губиш и да казваш ‘добре, всичко е наред'“, разсъждава Хачанов.

  1. Първият руски медал по стрелба с лък

Джъстин Сетърфилд/Getty Images

Още едно немаловажно сребро за Русия донесе 28-годишната стрелкиня от Камчатския край Елена Осипова. За руския отбор това е първият за 29 години женски медал от индивидуалните съревнования по стрелба с лък. По думите на самата Осипова тя е имала възможност да спечели и златото, но на финала пада от корейката Ан Сан.

„В решаващия изстрел ми трепна сърцето, затова и не уцелих толкова добре, колкото ми се искаше. Но като цяло можех да не стигна до този момент. Малко не ми достигна. Нищо не можеш да направиш. В нашия спорт един пропуск може да доведе до поражение, а един удачен изстрел – до победа“, сподели Осипова в интервю за в. „Известия“.

Осипова спечели сребро и в отборното първенство – за нея то е по-важно от индивидуалното, твърди тя.

  1. Първо и единствено олимпийско злато в леката атлетика

Мартин Рикет/PA Images/Getty Images

Него грабна 28-годишната спортистка във високия скок от Кабардино Балкария Мария Ласицкене. Трикратната световна шампионка трябваше да спечели медал още през 2016 г., но тя и другите лекоатлети не бяха допуснати до Игрите заради допинговия скандал. През 2019 г. по същата причина момичето не стигна до турнира в Глазгоу под неутрален флаг.

Но с това не свършват неуспехите на Мария: през май 2021 г., два месеца преди Олимпиадата, тя получи травма на задната част на бедрото по време на тренировка и пропусна руския шампионат по лека атлетика в Чебоксари.

През 2021 г. Мария не скочи над два метра, а главната ѝ опонентка Ярослава Магучих от Украйна скочи 2,03 и беше смятана за фаворитка. Но на финалите Мария изпревари собствените си очаквания и скочи 2,04, като надмина резултатите на Магучих и на австралийката Никола Макдермот.

„Третият опит винаги е всичко, там вече имаше мисли от сорта: ‘Как си попаднала тук и какво право имаш да се намираш тук?!’. Нищо не помня, въобще нищо. Мъгла. Погледнах напред и ‘Господи, помогни!’. Главното е настроят, който трябва да извърша пред всеки скок“, спомня си Мария.

автор: ВИКТОРИЯ РЯБИКОВА

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest