Общество

8 съвременни руски архитекти, които трябва да познавате

Кой строи невероятните московски небостъргачи и оформя обществени пространства в градовете на Русия?

  1. Сергей Чобан, бюро SPEECH

Legion Media

Авторът на една от най-високите сгради в света, кулата „Федерация“ в „Москва Сити“ (374 метра), е Сергей Чобан (роден през 1962-а). Той е един от най-именитите съвременни архитекти и основател на бюрото SPEECH.

Dinozaurus (CC BY-SA 4.0)

След разпадането на СССР Чобан се мести в Германия и днес разделя дните си между два града – Москва и Берлин. По негови проекти са построени жилищни здания и са оформени градски пространства в германската столица (площадът пред летище „Шьонефелд“, Еврейският културен център, Музеят на архитектурната графика), а в Дюселдорф негово дело е офисът на C&A. В Русия той проектира известни спортни обекти – спортния дворец „ЦСКА Арена“ в Москва, Двореца на водните спортове в Казан, Главния медиен център за Олимпийските игри в Сочи, а също и нови жилищни квартали в големи градове на страната. 

Legion Media

  1. Николай Шумаков, АО „Метрогипротранс“

Сергей Кисельов/Moskva Agency

Като че ли няма друг руски архитект, който да е построил толкова метростанции и транспортни съоръжения, колкото Николай Шумаков (роден през 1954 г.).

Moscow Agency

В Москва по негови проекти се появяват над 20 метростанции (Бутирская, Фонвизинская, Шипиловская, Парк на Победата), новият комплекс на летище „Внуково-1“, център за управление на движението в северната част на Москва под формата на гигантско яйце, както и няколко вантови моста, включително Живописния, един от най-красивите в Русия.

Mos.ru

  1. Андрей Адамович и Дана Матковская, бюро A2M

A2M

Младите архитекти и основатели на бюрото A2M стават автори на един от най-мащабните военни музеи през последните години. Музеят мемориал в подмосковското село Петришчево е посветен на героя от Втората световна война Зоя Космодемянска и е наречен именно така – ЗОЯ. Мнозина критици го определиха като един от най-впечатляващите архитектурни обекти през последните години в Русия. 

A2M

По проекти на този тандем в Московска област са изградени няколко суперсъвременни перинатални центрове, спортни и офис здания. 

A2M

  1. Дмитрий Ликин и Олег Шапиро, бюро WOWHAUS

Сергей Карпухин/ТАСС

Основателите на московското бюро WOWHAUS Дмитрий Ликин (роден през 1966-а) и Олег Шапиро (роден през 1966-а) от 2007 г. задават тенденциите в развитието на обществените пространства. Заедно с екип млади и талантливи архитекти те превръщат изоставени крайбрежни улици и вътрешни дворове в любими места за отдих на местните жители. Амфитеатърът до Политехническия музей в Москва, крайбрежната улица на кремъла в Тула, иновационният център в Калуга, паркът в Севастопол са все проекти, които са много съвременни и екологични благодарение на използването на дървени конструкции.

WOWHAUS

Дело на тези архитекти в Москва са първите съвременни обществени пространства – обновеният Парк Горки и Кримската крайбрежна. 

WOWHAUS

  1. Борис Бернаскони, бюро Bernaskoni 

Донат Сорокин/ТАСС

Бернаскони (род. през 1977-а) се занимава основно с проектиране на културни и образователни центрове. Едни от най-известните му проекти са центърът „Елцин“ в Екатеринбург (интерактивен музей, посветен на политическата история на Русия), Хиперкубът в иновационния център Сколково, и пресцентърът на правителството на Русия.

Bernaskoni

Бернаскони определя своя стил като хиперфункционализъм и подчертава, че функционалността на зданието е по-важна от дизайна. 

Bernaskoni

  1. Никита Явейн, бюро „Студия-44“ 

Сергей Конков/ТАСС

Санкт Петербург е един от най-красивите градове в света с невероятна архитектура и да се строят нови здания и да се оформят обществени пространства в този град не е лесна задача. На Явейн (род. през 1954-а) и неговия екип е поверена мащабната реставрацията и обновяването на Главния щаб на Ермитажа.

Studio-44

Под негово ръководство в Петербург вече е построена Ладожката гара, която е най-новата в страда, както и академията на танца на Борис Ейфман. 

Studio-44

  1. Юрий Григорян, бюро „Меганом“

Кирил Зиков/Moskva Agency

Бюрото, оглавявано от архитекта Юрий Григорян (род. през 1965-а), минава едва ли не за флагман на музейното строителство в Русия. Именно то прави глобалната реконструкция на Пушкинския музей в Москва, като обединява зданията и териториите в единно музейно градче. Пак на него е доверено новото здание на Музеите на московския кремъл и строителството на новото здание на филиала на Третяковската галерия в Калининград. 

Meganom

От 2014-а „Меганом“ превръща крайбрежните зони в Москва в екологични и функционални еспланади, а още от края на 1990-те развива активна урбанистична дейност из цялата страна: архитекти от бюрото са построили редица елитни жилищни комплекси в Москва, необикновена къща в Сочи, която прилича на морски риф, търговска улица с магазини и концертна зала в подмосковската Барвиха. Пак те връщат историческия облик на типографията „Утро России“. По проекта на Грегорян и неговия екип трябва да бъде построен и един от най-високите небостъргачи в Ню Йорк 262 Fifth. 

Meganom

  1. Сергей Скуратов, Sergey Skuratov Architects 

SERGEY SKURATOV ARCHITECTS

Скуратов (род. през 1955-а) проектират футуристични жилищни комплекси, обединяващи конструкции с различен обем. Отдалече те приличат на скупчени геометрични фигури с различен големина, които сакаш са застинали във въздуха. Особено внимание се придава на обществените пространства на новите квартали.

SERGEY SKURATOV ARCHITECTS

Сред най-интересните проекти са небостъргачът на „Мосфилмовская“, жилищният комплекс „Садовие квартали“ на „Фрунзенская“, жилищният комплекс на „Алексеевская“, а също и „Русская гостиная“ в Центъра за сценични изкуства „Джон Кенеди“ във Вашингтон.

SERGEY SKURATOV ARCHITECTS

автор: АННА СОРОКИНА

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest