Общество

8 от най-дългите и трудни руски думи (и как да ги овладеем)

Какво общо имат мизантропията, забележителностите и селскостопанската техника? Техните руски еквиваленти са думи от най-лошите ви кошмари.

Да знаете дълга дума, като „антидисестаблишментарианизъм“ е винаги страхотно умение – просто попитайте този уелски новинар. Но, когато чужденец демонстрира подобно умение на руски език – това е събитие, което не може да се види всеки ден. Предоставяме ви това ръководство, което е тук, за да ви помогне – подгответе се за предизвикателство, но го приемете и като шанс да изумите руските си приятели.

Григорий Авоян

(Ако сте начинаещ – не се притеснявайте, не всички руски думи са такива!)

1. Рентгеноэлектрокардиографический 

Григорий Авоян

Това чудовище от 31 букви често се цитира като най-дълга дума на руски език. То означава „електрокардиографски рентгенов лъч“.

Не се плашете, не е толкова лошо, колкото изглежда. Просто отделете първите осем букви („рентгено-„), така втората половина от думата става доста подобна на българската дума „електрокардиографичен“. Добавете малко руско звучене („-ический“) и поздравления! Вие току-що разбихте най-жестоката дума на руския език. Какво е чувството?

2. Частнопредпринимательский

Григорий Авоян

Всъщност можете да използвате тази дума като прилагателно за „частен бизнес“ или „частно предприятие“.

Първото нещо, което трябва да научите, за да я овладеете, е „предпринимател“ – руската дума за „предприемач“, която практически изчезва в комунистическо време до възстановяването ѝ в съветското право през 1986 г. по време на перестройката. Щом се запознаете с тази важна част, останалото е летен морски бриз: просто добавете „частно“ (руската дума за „частен“) в началото и сте готови!

3. Субстанционализирующимися 

Григорий Авоян

Тази дума е за някоя от онези интелегентни философски души. Тя описва нещо, което има функция на съществително име от практическо, материално значение. Но вие това вече го знаехте, нали?

Първата половина на думата („субстанционал-„) е доста подобна на българската версия. Втората половина е мястото, където идва купонът, натъпкан в още няколко мъчителни срички. Опитайте се да не наблягате твърде много на всяка една, докато повтаряте „-из-ир-у-ю-щим-и-ся“! Практиката ще ви ошлайфа – за нула време ще се сдобиете с философска руска душа.

 4. Человеконенавистничество 

Григорий Авоян

Още една утеха за вашата екзистенциална криза. Неслучайно руската дума за „мизантропно“ е с дължина от 24 букви – въобще няма да се чувствате хуманно, след като се опитате да произнесете тази лингвистична жестокост.

Добрата новина е, че тази дума е доста логична, а онези, на които им се отдават езиците, вече са осъзнали, че е съставена от две лесни думи: „человек“ (човек) и „ненавист“. Омраза към човечеството, нали? Всичко има смисъл!

5. Переосвидетельствоваться 

Григорий Авоян

Това може да се преведе като „да бъдете пресертифицирани“ или „да бъдете преразгледани“. Много формална дума, но не е трудно да си представите себе си в една руска бюрократична институция, където все повече и повече ви объркват, особено с използването на тази дума.

Ключът, погребан в този дълъг ужас, е думата „свидетел“ – нейният глагол е „свидетелствоват.“ Не е трудно, а щом веднъж го схванете, всичко, което трябва да направите, е да добавите „пере-“ в началото (руският еквивалент на „ре-„) и „-ся“ в края.

6. Сельскохозяйственно-машиностроительный 

Григорий Авоян

Тази дума се състои от 37 букви (означава „свързан с машинно инженерство за селското стопанство“) и определено е по-дълга от онази, с която започнахме. Тирето създава илюзия като за още няколко букви и изобщо не прави думата по-елементарна за произнасяне.

За съжаление няма лесен начин за това. Най-добрият метод е да разделим думата на четири отделни части – първо, „селско“, след това „хозяйственно“ (т.е. „домакинство“). Втората част на думата се състои и от два по-малки елеманта: „машино“ и „строительний“

Продължавайте да опитвате. Заслужава си да успеете, дори и да не използвате тази дума отново в живота си. Вярваме във вас.

7. Высокопревосходительство (Високопревъзходителство)

Григорий Авоян

Означава „превъзходство“ или „висота“ – и ако можете да произнесете думата правилно, то тогава заслужавате тази чест. Тя обикновено е предшествана от „ваше“, като така руснаците са се обръщали към цар или царица. Нищо чудно, че руското кралско семейство падна от власт.

Подобно на повечето други думи в нашия списък, тази също може да бъде разделена на две части. Първата е „високо“, и остава втората половина, „превъзходителство“.

8. Достопримечательность

Григорий Авоян

Руската дума за „забележителност“ или „туристическа атракция“. Тя е най-често използваната дума от всички, включени в нашия списък. Също така е една от първите, които чужденците научават, и сякаш им поставя ултиматум: „отдайте се на езика или напуснете веднага, ето това ви очаква“.

За повечето ученици има само един начин да научат тази дума – повторение. Ако взимате уроци, учителят ви вероятно ще я повтори няколко пъти. Тогава ще разберете, че думата е по-лесна, отколкото изглежда. Ако пък си нямате учител, може би тази случайна дама, която открихме в YouTube, ще ви бъде от полза.

автор: ТОМИ О’КАЛАХАН

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest