8 обидни фрази, които не трябва да казвате на руснаци

Тези фрази могат да убият разговора с руснак и да променят доброто отношение към вас.

„Америка и Великобритания победиха нацистите!“

Getty Images

Една от фразите от типа „настрой руснака против себе си“ наскоро бе изречена от Белия дом в Twitter. Разбира се, тя веднага получи много въпроси и недоумение от страна на руснаците, като например: „А кой превзе Берлин?“

Вграден видеоклип

По-лоша от тази фраза може да бъде само: „Русия не спечели Втората световна война!“. Всеки руснак ще намери това за обидно. В Русия няма нито едно семейство, което да не е засегнато от войната, и почти 27 млн. загинали съветски хора също не биха се съгласили с това.

„Защо вие, руснаците, използвате кирилицата, а не нормалната азбука…“

Артьом Коротаев/ТАСС

Тъй като не искаме да улесним живота ви, това е очевидно!

Ние направихме своя избор още през X век, когато въпросът за избора на азбуката бе тясно свързан с избора на църква. Оттогава кирилицата не е просто азбука, а едно от руските неща, които ни обединяват. Очакването, че ще се откажем от кирилицата, е толкова самонадеяно, все едно да очаквате, че доброволно ще се откажем от любовта си към палачинките, страданията и водката

„Наистина ли е толкова трудно да научите английски“

Сергей Карпухин/ТАСС

Вярно е, че повечето руснаци не знаят английски или знаят само няколко изрази и думи. Те обаче имат своите причини за това. Най-важната от тях е, че този език не ни трябва. Преценете сами: 72% от руснаците дори нямат задграничен паспорт. Всички филми и предавания по телевизията се дублират, а книгите се превеждат. Повечето от нас никога не са срещали чужденец в живота си. Затова не трябва да се съмнявате в умствените способности на руснака, ако той не говори английски. Това той няма да оцени.  

„Защо живееш с родителите си?“

Вячеслав Прокофиев/ТАСС

Ние не гоним тийнейджърите от дома си веднага щом навършат 18. След училище те са все още млади и достатъчно глупави, така че могат да се забъркат с грешната компания, а и нямат пари. За нас те все още са добре дошли вкъщи. Освен това руснаците често живеят с родителите си или други роднини поради липсата на жилища на достъпни цени и нежелание да се обвързват с многогодишна ипотека (в Русия отношението към заемите е по-скоро негативно). Фразата „защо живееш с родителите си“ звучи като упрек, въпреки че няма за какво да ни обвинявате.

„О, ти си от страна, в която доскоро бирата се е считала за безалкохолна напитка? Много готино…“

Александър Новиков/Global Look Press

Не, винаги сме били наясно, че бирата съдържа алкохол. Въпросът не е в страната ни, а в международната класификация на стоки и услуги от 1957 г., която отнася „алкохолните напитки“ и „бирата“ към различни класове стоки (бирата се счита за „хранителен продукт“). Русия е длъжна да се придържа към нея, но продавачите на бира се възползват от подобна вратичка: за разлика от другия алкохол, те могат да продават бира денонощно, на всяко място, а също така тя може да се пие навсякъде, според тази класификация. Това противоречие е окончателно премахнато през 2013 г. с отделен подзаконов нормативен акт.

„Имате ли McDonalds (Starbucks и т.н.)?“

Пьотр Ковальов/ТАСС

Разбира се, че не. Също както нямаме и банки, кредитни карти, споделено пътуване, смутита, PayPal! Като цяло, ние все още наричаме един друг „другарю“ и презираме всичко чуждо.

„В Русия няма лято“

Сергей Бобилев/ТАСС

Много руснаци вярват, че в САЩ няма сняг и зима, така че сме квит. Като цяло, нека приключим с това веднъж завинаги: ние знаем какво е това лято!

„Вие руснаците сте мързеливи, не ходите даже на митинги“

Legion Media

На въпроса коя е една от най-големите слабости на руснаците, с увереност може да се каже – безразличието. Във фатализма нямаме конкуренция. Не трябва обаче да разбираме това като пълно безразличие към всичко: притесняваме се за нашите приятели и роднини. Плюс това, златната среда не е много характерна за нас. Ако нещо много ни притеснява, ние се борим с това, като изгаряме всички мостове (кой показва на света една от най-лошите революции?). С една дума, думата мързел е неподходяща.

автор: ЕКАТЕРИНА СИНЕЛШЧИКОВА

източник: bg.rbth.com

Pin It on Pinterest