8 неписани „правила“, които да спазвате, ако сте поканени на руска вечеря
Първото правило е, че няма никакви правила, затова бъдете готови за много необичайно прекарване.
„Ние сме това, с което се храним“, се казва в добре известната мъдрост. Не само КАКВО има значение, но и КАК. Важно е да прочетете съветите по-надолу, преди да приемете покана за вечеря или обяд от руски приятел.
Правило 1 – Яжте каквото поискате, когато ви се прииска
Гледка отгоре на традиционна руска храна, сервирана на маса за хранене: домашни пелмени, винегрет, мезета, пай и кисели краставички / Getty Images
Руснаците са гъвкави относно времето за обяд и вечеря и то варира в зависимост от семейството или според човека. Ресторантите сервират различен тип храна по всяко време, което не се случва в други страни, например – Италия.
Когато очакват гост, руснаците са гъвкави и относно времето. Ако някой закъснее за вечеря, тогава той или тя може да яде сам.
Гъвкави са не само относно времето на пристигане, но и относно реда, в който се сервират ястията. Структурата на вечерята не е стриктна, въпреки че едно ядене обикновено включва супа, салата, месо или риба, както и странични разядки като ориз, картофи или лапша (руски спагети) и накрая десерт. Въпреки това може да пропуснете всяко едно ястие от този списък или да смените последователността.
„За мен е много изненадващо, че руските ми роднини след основното и десерта си приказват и започват отново да ядат солени неща. Беше едно непрестанно ядене“, спомня си италианецът Нино за руска вечеря, на която е присъствал по време на новогодишните празници.
Нино е объркан, защото редът на сервиране на ястията се е сменял от семейство в семейство и той никога не можел да бъде сигурен, например, дали котлетът трябва да се яде преди или след салатата с херинга.
Затова основното нещо, което трябва да знаете за хранителните навици в Русия… забравете всички правила!
Правило 2 – Не яжте, без да пиете!
Супа от тиква и моркови с чеснов хляб / Getty Images
Въпреки всичко има едно важно неписано правило за руското хранене. Много майки казват на децата си: „Не яжте, без да пиете!“. Това означава, че докато ядете, трябва и да пиете нещо. Логиката зад това е, че е по-лесно да преглътнете храната с течност и това може и да помогне за храносмилането. Затова не се учудвайте, ако с основното получите и чаша горещ чай! Друга опция е да се добави супа към менюто, например, ако сте хапнали само сандвич.
Правило 3 – Месото и хлябът са жизненоважни
Печено пиле с маруля и препечени филийки / Getty Images
Много е важно да ядете месо на обяд или на вечеря. Руснаците обикновено ядат месо всеки ден и, въпреки факта, че броят на вегетарианците се увеличава, все още е трудно да откриете руснак на средна възраст, който да не яде месо.
„Месото трябва да присъства в ежедневното ви меню, аз не бих могъл да оцелея без месо дори и за един ден“, казва Юра, който не разбира изненадата на германската си съпруга по този въпрос, както и на италианските си колеги, които са щастливи да обядват само маруля и домати.
Руската зима обаче е дълга и студена и хората се нуждаят от много калории, за да оцелеят. Това е причината хлябът да се предлага с почти всяко ястие. Вероятно това е заради глада от детството и всяка руска баба ще ви каже, че хлябът е „най-важен от всичко“, и ще яде дори динята с хляб.
Правило 4 – Страх ви е да не настинете? Яжте лук и чесън!
Лук, чесън и шалот / Getty Images
Какво друго може да ви помогне да оцелеете през зимите и да поддържа имунната ви система? „Хората са обсебени от яденето на суров лук и чесън с обяда и вечерята. Руснаците твърдят, че това помага против настинка. Никога не съм го пробвал, но и никога не съм се разболявал“, казва германецът Алекс, който е работил в Западен Сибир за четири месеца. Всъщност, суровият лук е честа съставка в руските салати и има традиция да се яде коричка хляб с намачкан суров чесън върху нея.
Правило 5 – Навсякъде трябва да има копър!
Пресни картофки, копър, магданоз и чесън на сив фон, гледка отгоре / Legion Media
Не очаквайте да откриете разнообразие от подправки в руските ястия, освен евентуално черен пипер, дафинов лист и копър. Като любител на хубавата храна Нино е изненадан, че в руската кухня доминират лукът и черният пипер.
„Вкусът на пелмените е еднакъв с вкуса на котлета. Много руски ястия могат да се обогатят, ако се използват повече подправки, за да се придаде различен нюанс на вкуса“, казва Нино. „Освен това, навсякъде доминира вкусът на майонезата“.
По време на екскурзията си в Русия американката Лара много се е дразнила на копъра. „Те просто го слагат навсякъде! Всеки път, когато влезнех в столова, единствената миризма, която надушвах, беше на копър!“.
Правило 6 – Когато ям съм глух и ням
Млада жена с вилица се наслаждава на храната / Getty Images
Има известен израз, който руските майки казват на децата си: „Когато ям съм глух и ням“. Този съвет се дава за безопасност: когато говориш и ядеш, лесно може да се задавиш.
Това може да е причината, поради която руснаците не са много социални, докато се хранят: научили са това от детството си. „Изглежда руснаците ядат повече, за да се нахранят; яденето определено не е социален момент, ако трябва да се сравняват с французите и португалците“, казва Клеър, която е живяла в Русия четири месеца. Но, ако искаш да разчупиш леда, тогава донеси водка или чай!
Правило 7 – Чаят е истински социален момент
Чай / Getty Images
Може да сте чели много статии за водката и гостоприемството на руснаците, но чаят, не водката, е основното питие в Русия и обикновено се сервира с бисквити или торта. Пиенето на чай е основен социален момент. Това е времето, когато всички са приключили с основното, хората са се отпуснали и започват да бъбрят.
Веднага щом влезете в руски дом ще ви бъде предложен чай и, щом го изпиете, чашата ви ще бъде незабавно напълнена отново. Това е жест на гостоприемство; все едно да подарите плетени чорапи за подарък – целта е да ви накарат да се чувствате топло отвътре, когато навън е студено.
Правило 8 – Не помагайте на домакина
Семейна вечеря / Getty Images
Гостът е най-важният човек по време на вечерята и домакинът винаги ще се опита да му угоди по всевъзможни начини.
„Хората бяха толкова съсредоточени да сервират на гостите, че се почувствах неудобно. Все едно сте отишли на ресторант, домакинът сервира и самият той не яде“, споделя Нино впечатленията си от руските вечери.
Но защо е необходимо прекаленото гостоприемство да става причина за оплаквания?
автор: ИРИНА КОРНЕВА
източник: bg.rbth.com