Общество

8 начина да преодолеете махмурлука – тествани от руснаци

За да избегнете последствията от веселото парти на следващата сутрин, има един изпитан метод – да НЕ пиете изобщо.

Но ако той не подейства – няма проблем! Ето някои от най-добрите руски съвети и трикове за побеждаване на махмурлука.

Отказ от отговорност: Russia Beyond не подкрепя прекомерната консумация на алкохол и преди да опитате каквото и да е лечение на махмурлук, се консултирайте с вашия лекар.

Първото и най-важно правило е да се пие умерено. Дори и да искате да му отпуснете края, винаги помнете – нито едно моментно забавление не си заслужава здравето ви и загубения следващ ден от живота. Е, ако ви се налага да пиете, можете веднага да спазите няколко правила, за да облекчите сутрешната си съдба.

  1. Не смесвайте напитките и не понижавайте градуса

„Великият Гетсби“реж. Баз Лурман, 2013/Warner Bros. Pictures

Коктейлите са хубави, но вероятността да ви докарат главоболие и махмурлук е многократно по-голяма! По-добре е да изберете едно питие и да го пиете цяла вечер, като със сигурност не трябва да преминавате от едно към друго и трето. Ако сте започнали с вино, не трябва да завършвате вечерта с бира и обратното. А ако се налага да смените напитката, важно е да не понижавате градуса – така че от водка на бира не се препоръчва, въпреки че самите руснаци често забравят за това и после страдат.

  1. Активен въглен

SasaJo/Getty Images

Всеки веселяк с опит знае – за да избегнете тежък махмурлук, трябва да се подготвите предварително, най-добре преди разпускането. В Русия ползват чудесно и евтино средство за това – активен въглен, естествен абсорбент. Обикновено руснаците, които живеят в чужбина, където то не се среща, вземат това лекарство от родината си в опаковки: то спасява както от отравяне, така и от лошо храносмилане. Така че изпиването на няколко хапчета преди парти е професионален ритуал с надежда за спасение.

А ако забравите, можете да го изпиете след алкохола, преди да си легнете. Днес има и по-модерни заместители – полисорб или ентеросгел, но добрият стар въглен е изпитан от години (и е в пъти по-евтин).

  1. Вода с лимон

Valeriy_G/Getty Images

Желателно е да се погрижите за себе си предварително и да поставите чаша вода с лимон близо до леглото през нощта. Тази простичка напитка сутрин ще бъде истинска живителна влага за дехидратирания организъм – тя моментално ще помогне да „започне“ работата си сутринта. Ако имате под ръка минерална вода, още по-добре.

  1. Саламура

реж. Александър Рогожкин, 1995/Кинокомпания CTB/СТВ

Пиенето на саламурата от киселите краставички, а дори и направо от буркана, не би хрумнало на много хора просто така. Но по някаква причина именно при махмурлук, с главоболие или световъртеж, обещавайки си за пореден път „никога повече да не пия“, ръката на руснака посяга към хладилника за саламурата.

Тази традиция, която се предава от поколение на поколение почти на генетично ниво, всъщност има много практична причина. Солената вода помага да се справим с дехидратацията, да задържим водата в организма и да възстановим баланса на електролитите – това е буквално като начина, по който маратонците използват солени таблетки по време на бягане. А при процеса на ферментация на зеленчуците се произвеждат и много витамини – те също помагат на организма да се възстанови.

  1. Супа за махмурлук

Владимир Меншов, 1979/Мосфильм

Някои хора започват сутринта си с кафе, а тези, на които им е лошо – със супа. Всяка добра съпруга приготвя на мъжа си пилешка супа сутрин след весело парти. Мазният бульон и фидето буквално лекуват, а също така, което е много важно, нормализират стомаха.

Ако ще има пълноценна и хранителна супа – борш например, солянка или гъста грахова супа с пушено месо – още по-добре. Тук обаче има опасност. В крайна сметка под такава супа ръката на руснака посяга към… чашата. За апетит!

  1. Разходка на чист въздух

Тод Филипс, 2009/BenderSpink

За да се разведрите, съберете смелост и излезте навън. Дори ако времето е лошо и навън е студено. Свежият въздух и малко движение ще помогнат за раздвижването на кръвта в тялото и насищането му с кислород. Все пак не прекалявайте – не бива да извършвате прекалено много физическа активност (бягане, каране на ски, кънки и други) с махмурлук, това е вредно за сърцето.

  1. Екстремен бонус за смелите – руска баня

Елдар Рязанов, 1975/Мосфильм

Лекарите определено не биха одобрили този метод, но руснаците не се страхуват от нищо и никого. Затова някои хора специално пият само за да отидат на баня сутринта. Високите температури могат да бъдат сериозно натоварване за организма, но руснаците обичат да се изпотят добре от махмурлука. Те вярват, че по този начин можете да се отървете от митичните токсини, сякаш за да изпарите „цялата гадост“ от себе си.

  1. Най-крайният начин, ако нищо не помага

Леонид Гайдай, 1966/Мосфильм

Ако всичко е пробвано, но главоболието продължава, има дискомфорт в стомаха, гадене и като цяло повишена тревожност, тогава трябва да се използва краен метод – това е бирата. И тя често се пие направо в банята, което по принцип е голяма крайност.

Много опитни пиячи отбелязват, че дори една чаша от напитката буквално „изправя на крака“ и „рисува живота с цветни бои“. Този метод обаче е много опасен, защото не са много хората, които могат да се спрат на една чаша бира: получава се един порочен кръг. А ние не одобряваме прекомерното пиене и пиянството! Бъдете внимателни!

източник: RUSSIA BEYOND

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest