8 живописни провинциални къщи на руски писатели

Руснаците обожават да прекарват време сред природата и да избягат, поне за малко, от задушните градове на своите дачи и извънградски имоти.

И писателите не са изключение. Свежият въздух влияе благотворно върху вдъхновението им и редица литературни шедьоври са написани именно на дачите им. Днес всички те функционират като музеи.

1. Дачата на Борис Пастернак в Переделкино край Москва

Legion Media

В село Переделкино край Москва има цяло писателско селище, чието създаване, според легендата, е инициирано от Максим Горки, който разказал на Сталин за опита на извънградските резиденции в чужбина. Тук в съветските години се заселват много писатели: Корней Чуковски, Евгений Евтушенко, Булат Окуджава и други.

Най-известният обитател на селището е Борис Пастернак. Той се настанява в този селски дом през 1939 г. – тук пише стихове, работи по преводи и по труда на своя живот – романа „Доктор Живаго“. В същия този дом през 1958 г. писателят разбира, че му е присъдена Нобеловата награда за литература, а през 1960 г. умира тук след двугодишни мъки заради наградата и публикуването на романа му зад граница.

  1. Дачите на Антон Чехов в Подмосковието и в Крим

Държавен литературно-мемориален музей-резерват на А.П. Чехов „Мелихово“

За сравнително недългия си живот Чехов успява да поживее в няколко града. Що се отнася до дачите, писателят има поне три.

В подмосковското село Мелихово той живее общо седем години, но през този сравнително кратък период успява да напише 42 произведения, сред които са известният разказ „Стая №6“, пиесите „Чайка“ и „Вуйчо Ваньо“. Освен това, като практикуващ лекар, писателят открива в дома си амбулатория, където безплатно лекува местните селяни.Legion Media

През 1898 г. Чехов си купува къща в Крим, недалеч от Ялта. Писателят страда от туберкулоза и целителният въздух на това място му е необходим, за да подобри здравето си. В „Бялата дача“, както сам я нарича Чехов, той пише пиесите „Три сестри“ и „Вишнева градина“, както и най-кримския разказ в руската литература – „Дамата с кученцето“.Кримски Литературно-художествен мемориален музей-резерват

В Крим той има и още една, тайна дача. През 1899 г. си купува къщичка в Гурзуф, за да се скрие там от славата и тълпите от почитатели, които идват да го видят.

3. Имотите на Александър Пушкин

Александра Гузева

В Псковска област днес им цял резерват, наречен „Пушкинските хълмове“ в чест на великия поет, както и цели три имота, свързани с Пушкин и неговото творчество. В семейното си имение „Михайловское“ той пребивава от време на време, а през 1824-1826 г. прекарва две години в заточение заради свободомислещите си стихове. Тук Пушкин започва да пише „Евгений Онегин“, вдъхновен от местните пейзажи. Тук пише и много стихове и няколко поеми.Legion Media

Още един имот се намира в Нижегородска област. В Болдино поетът е и затворник – този път не заради стиховете си, а заради карантина, въведена заради холерата. „Болдинската есен“ на 1830 г., която Пушкин прекарва в имението, се смята за най-плодотворния период от творческия му живот. Тук той завършва „Евгений Онегин“ и пише „Повести на Белкин“, „Малки трагедии“ и над 30 стихотворения.

4. Имението на Лев Толстой „Ясная поляна“ в Тулска област

Legion Media

Това е може би най-известното литературно имение в Русия, което е тясно свързано с биографията на Лев Толстой. Тук писателят се ражда, прекарва по-голямата част от живота си, пише „Война и мир“, „Анна Каренина“ и други важни произведения и тук е и погребан. Толстой организира тук училище за селските деца; посреща тълпи от свои почитатели. А днес мястото привлича множество туристи.

5. Имението на Иван Тургенев „Спаское-Лутовиново“ в Орловска област

Legion Media

Тургенев прекарва много време в чужбина, но през лятото си идва в семейното имение край Орьол. Тургенев може смело да бъде наречен разказвачът на руските усадби – там се развива действието в най-известните му романи. В Спаское-Лутовиново той работи над романите „Бащи и деца“, „Рудин“, „Дворянско гнездо“. Между другото, името на последния се е превърнало в нарицателно.

6. Къщата на Сергей Есенин в Константиново, Рязанска област

Legion Media

Поетът на руското село е роден в обикновен селски дом със зашеметяващ изглед към стръмния бряг на р. Ока и златните куполи на Казанската църква. Местните пейзажи – брези и златни полета от ръж – го вдъхновяват да създаде своите патриотични стихове. А в благородническата къща на Кашини той бяга при първата си любов.

7. Дачата на Максимилиан Волошин в Коктебел, Крим

Legion Media

Може би не сте толкова добре запознати с личността и творчеството на поета, философ, художник и масон Волошин, но неговата дача се превръща в културен феномен и притегателен център за талантливи хора. Главните поети на Сребърния век и художниците-авангардисти гостуват на Волошин в началото на XX век. В съветските времена той сам кани писатели да почиват в дома му.

8. Имението на Александър Блок в село Шахматово край Москва

Flying Russian (CC BY-SA 3.0)

От 1881 до 1916 г. главният поет на Сребърния век прекарва всяко лято в имението на дядо си в Шахматово. Тук той се разхожда из огромната градина, изучава растенията и се вдъхновява от природата за първите си стихове. В съседния имот живее великият химик Дмитрий Менделеев, чиято внучка Люба става жена на Блок.

автор: АЛЕКСАНДРА ГУЗЕВА

източник: bg.rbth.com

Pin It on Pinterest