72-годишен руснак защити световната си титла по пауърлифтинг

Якутянинът Сергей Никифоров на 72 годишна възраст стана двукратен световен шампион по пауърлифтинг. Това съобщи треньорът му – президентът на асоциацията на параолимпийските видове спорт в Якутия Петър Давидов.

Сергей се е представил във Финландия пред 70 ветерани на възраст от над 70 години в категория до 82,5 кг в дисциплина „Повдигане на щанга от тилен лег“. По време на първия опит той е вдигнал 125 кг, останалите му опити не са регистрирани. Трябвало е да вдигне 135 кг, за да постави рекорд.

Треньорът му сподели, че работи с Никифоров вече три години. Съставя му програма за цялата година, като я регулира на различните етапи от подготовката, както и в етапите преди съревнования и по време на такива.

„Този път Сергей отиде на световното първенство за рекорд. Ако аз бях там до него, може би щеше да бие рекорда. За съжаление ветеранският спорт ни е извън бюджета. И тази година той отиде на първенството за своя сметка“, сподели Давидов, цитиран от „Москва 24“.

Треньорът отбеляза, че спортистът активно тренира. Има ясна цел и следващата година планира отново да отиде на състезанията.

През 2018 г. Никифоров стана световен шампион по пауърлифтинг на първенството в САЩ. Тогава вдигна 130-килограмова щанга, представяйки се в категория до 82,5 килограма.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest