Общество

70 години от откриването на един от най-известните символи на Москва

На 1 септември се навършиха 70 години от откриването на един от най-известните символи на Москва – небостъргачът на Главната сграда на Московския държавен университет на Воробьовите хълмове

🗓 На 1 септември 1953 година в тържествена обстановка в присъствието на хиляди трудещите се в столицата е открита новата сграда на Московския държавен университет.

🏗 Уникалната сграда е построена само за пет години, по технологии, които дълго време нямаха аналог в света.

👨‍🔬 Благодарение на новата сграда на Московския държавен университет в югозападната част на Москва започна да се формира съветски научен клъстер. След университета тук се появиха други образователни и научни институции, а основата на населението в района формираха преподавателите и учените.

🏛 Изграждането на «сталинските небостъргачи» не беше лесно, изискваше усилията на много професионалисти. Строежите изведоха индустрията на СССР на ново ниво, определиха стила на московската архитектура за много години напред и помогнаха на Москва да съответства на образа на столицата на могъща държава, победила фашизма.

👉 По-подробно за известните небостъргачи, тяхното значение и предизвикателствата, пред които бяха изправени строителите по време на изграждането им – прочетете в материала на ТАСС «Високи отношения» (линк ще намерите в първия коментар).

https://www.facebook.com/rusembul/videos/675037404255809/

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest