Общество

7 врагове на руските дачници

Кой изяде всички домати в оранжерията и унищожи засадените картофи?

Ето с кои вредители дачниците се борят за реколтата си.

1. Листни въшки

Legion Media

Това миниатюрно зелено насекомо се храни със сока на листата на младите растения, изтощава ги и пренася вируси. Растенията се заразяват и дори умират, а листните въшки радостно потриват малките си лапи.

Листната въшка живее малко повече от месец, но през това време успява не само да изяде вашата реколта, но и да даде живот на още стотици малки последователи. Случва се за краткия си живот тя да отгледа до 10 поколения от същите насекоми!

Ето защо дачниците се опитват с всички сили да не допуснат появата ѝ в градината си.

Радикално средство е третирането на района със специални инсектициди през май. А „народният“ метод е пръскане на растенията с билкови отвари. Подходящи са лайка, чесън, лук (дори обелки) и картофени кълнове. Към бульона се добавя сапун за пране.

Миризмата на лавандула и мента също отблъсква листните въшки, така че можете просто да ги засадите наблизо. Нерядко се използва и амоняк.

2. Испански охлюв

Legion Media

За дачниците от Централна Русия това е нов вредител, пристигнал преди няколко години от Европа. Той се чувства особено добре, когато е влажно и топло, затова в студените райони на Русия все още рядко се среща.

Големите червени охлюви (Arion vulgaris) имат ненаситен апетит и се размножават по-бързо, отколкото могат да пълзят. Между другото, те са хермафродити, тоест дори не се нуждаят да правят по двойки с различен пол, за да заселят света със себеподобни. Те живеят по-малко от година, от пролетта до есента, но един охлюв може да снесе до 100 яйца наведнъж.

Ядат зеле, домати, тиквички, а за десерт предпочитат най-сладките сортове ягоди. Те се въдят не само в градините, но дори и в дворовете на жилищните сгради, като намират храна в най-близката трева.

С тях се борят с „народни“ методи. Например като ги примамват в буркан с бензин или бира – те обичат тези миризми. Някои хора нощем поставят чинийки с бира на различни места, а на сутринта из целия район събират пияни охлюви.

Физиологичен разтвор или просто сол ги убива директно. Но така трябва да тичате след всеки, затова дачниците предпочитат първо да ги събират.

3. Полска мишка

CreativeNature_nl/Getty Images

Тя е сладка и пухкава само на външен вид. Като цяло тази малка мишка е основният вредител на зърнените култури и преносител на опасни болести.

Отървават се от тях с помощта на ултразвукови отблъскващи апарати, а също и с остри миризми. Например на мястото, където се съхранява зърното, могат да се оставят салфетки, напоени с оцет или амоняк.  

4. Къртица

4FR/Getty Images

Да копае е целта на живота ѝ. Тя не се интересува много от растения, а по-скоро ловува за червеи и бръмбари, но в процеса толкова се увлича, че унищожава кореновата система на цветята и дърветата.

Най-често за борба с къртиците е подходящ много хуманен метод и това са отблъскващи устройства. На участъка се монтират ветропоказатели или различни дрънкалки, които създават вибрации под земята. Къртицата започва да се чувства неудобно и сама си тръгва.

В южната част на Русия живее далечен роднина на къртицата – сляпо куче с огромни зъби и силни лапи.

5. Попово прасе

Andrei310/Getty Images

Още един любител на живота под земята яде подземните части от растения. Той особено харесва луковиците на цветята и зеленчуците, от които изгризва най-вкусното.

Можете да се борите с него с помощта на капани. Налейте малко бира или мед в обикновен еднолитров буркан или бутилка – поповото прасе просто обожава тези миризми и ще пропълзи само. И повече няма да може да се отърве от капана.

6. Колорадски бръмбар

Legion Media

Този ярък раиран бръмбар просто обича картофените листа и други култури от семейство картофови. Учените го наричат ​​картофен листен бръмбар, но всички го познават като колорадски листен бръмбар. И всичко това, защото още от средата на XIX в. той яде картофени засаждания в американския щат Колорадо. Бръмбарът достига европейските граници на СССР в края на 40-те години. А в началото на 2000-те години е открит дори в Далечния изток.

Дачниците по правило събират бръмбърите с ръце от всеки храст на картофите в консервна банка с газ. Само че тези бръмбари бързо развиват имунитет към химическите разтвори за пръскане и спокойно продължават да ядат реколтата.

В същото време бръмбарите не обичат силни миризми и нерядко близо до картофите се засаждат мента, копър, кориандър и други растения.

7. Плодов червей

Legion Media

За да се превърне гъсеницата в пеперуда, тя трябва да яде много. Гастрономичните ѝ предпочитания са ябълки, круши, сливи и други вкусни плодове.

Червивите ябълки са просто нейна работа. Като цяло, ако видите пеперуди да кръжат над ябълкови дървета, вашите дървета вече са заразени.

Дори и със специални химикали трябва да третирате градината два до четири пъти на сезон. Освен това трябва постоянно да премахвате падналите плодове, които могат да съдържат гъсеници, да премахвате сухите клони, също и да белите кората. Плодовите червеи не харесват миризмата на пелин, така че можете да го засадите до ябълково дърво.

автор: ЕЛЕОНОРА ГОЛДМАН

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest