Общество

7-те най-аномални места в Русия

Тук мобилните телефони не работят, компасите се държат странно, а местните жители разказват разтърсващи истории за зелени човечета.

  1.   Курската магнитна аномалия

Евгений Биятов/Sputnik

Мястото, където не можете да се доверите на компас, се намира на пресечната точка на три области: Курска, Белгородска и Орловска. Курската магнитна аномалия е район, в който се намират едни от най-големите запаси на желязна руда в света. Именно поради това тук стрелката на компаса се върти като луда.

Кариерата е действаща, но можете да дойдете тук на групова екскурзия (с изключение на времето, когато се извършват взривни работи). Най-добрата гледка към кариерата се открива от горната наблюдателна площадка! 

  1. Мольобският триъгълник

const_st (GNU free)

Село Мольобка в Пермския край привлича уфолози и туристи още от 1980-те години, като някои дори смятат, че тук има някакъв космодрум за НЛО. А как иначе да си обясним кръговете върху тревата на Поляната на ужасите или малките пирамиди? 

Едно от местата дори е наречено „телефонната будка“. Само тук, на площ от около 4 квадратни метра, сигналът на мобилните телефони е отличен.

  1. „Страната на градовете“

Legion Media

Може би сте чували за древния град Аркаим в Челябинска област. Той е открит в края на 1980-те години, когато в района се канят да строят язовир. Разкопките показват, че селището датира от XX-XII в. пр.н.е., т.е. е на същата възраст като египетските пирамиди. То е имало повече от 60 къщи, канализационна система и металургична пещ. Името си Аркаим („хребет“) получава от съветските археолози по името на най-близкия хълм. Според учените градът е съществувал около 200 години, след което жителите го напуснали, но преди това го опожарили.

Освен Аркаим, археолозите откриват още две дузини подобни на него селища в близост, в радиус от 350 км. Те наричат тези места „страната на градовете“. Днес те привличат мистици от всякакъв вид, които идват, за да се заредят с енергия. Но може би точно за това са били построени тези градове.

Учените смятат, че хората не са живели в „земята на градовете“, а са идвали тук, за да извършват обреди, да провеждат колективни празници и да изработват бронзови предмети. Някои хора, които се намират в „земята на градовете“, съобщават за безпричинна тревога, високо кръвно налягане и температура.

  1. „Танцуваща гора“

benkrut/Getty Images

В Националния парк Куршска коса край Калининград може да се види загадъчна гора. Стволовете на боровите дървета се усукват в спирали и пръстени. И ако си мислите, че това е някаква много стара гора – не е така. Дърветата са засадени едва през 1960-те години, за да укрепят песъчливата почва. Не цялата гора „танцува“, а само част от нея.

Разбира се, за тази гора се носят много легенди, като например че е врата към света на духовете. Но ботаниците назовават причина за „танца“ силното геомагнитно поле и вредителите – гъсеници, които си падат по младите борови издънки, както и глинената основа под пясъчните дюни, която се движи и не позволява на дървото да расте безпрепятствено.

  1. Езерото Имандра

Валерий Демин/VK

В Мурманска област, в град Апатити, се намира арктическо езеро, наречено Имандра. То е забележително с това, че именно в този район хората наблюдават арктически миражи. Това означава, че те виждат очертанията на дървета, някои сгради, възвишения, но това са само оптически илюзии. Работата е там, че Имандра е заобиколена от хълмове, а над нея има студен и плътен въздух, който работи като леща. Ето защо миражът може да бъде както прав, така и обърнат наопаки.

  1. Бросненското чудовище

Министерство на туризма на Тверска област

Вероятно всяка страна си има свое „чудовище от Лох Нес“, така и в Русия подводното чудовище живее в Тверска област, в езерото Бросно. Поне ако се вярва на местните жители и на случайни очевидци. Твърди се, че в езерото от време на време се наблюдава движение, бълбукане и пукане на мехурчета. Учените обаче смятат, че „мехурчетата“ се образуват заради сероводорода в почвата. Но това не обяснява всички странности. Например люспестата глава, която е „виждана“ многократно в езерото.

  1. Планината Воттоваара

Игор Подгорни/Sputnik

Ниската планина Воттоваара, висока по-малко от 500 метра, се намира в централната част на Карелия, където има малко селища. Най-близкото селце е на поне 30 км през езера и блата. Местните жители смятат Воттоваара за център на духове и се опитват да избягват тези места. На върха на практика не расте нищо, освен криви борове и брези, но има около 1600 камъка, подредени в определен ред. Археолозите смятат, че това може да е било ритуално място на саамите или на други древни народи.

автор:ЕЛЕОНОРА ГОЛДМАН

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest